23. aug
Grunnsteinnedleggelsen: Statsminister Jens Stoltenberg sørget for den offisielle grunnsteinnedleggelsen for Prøysenhuset tirsdag ettermiddag, her sammen med ordfører Anita Ihle Steen (til venstre), fylkesmann Sylvia Brustad og Elin Prøysen.
 
Statsministeren la ned grunnstein til Prøysenhuset
- Alf Prøysen er en viktig del av vår kultur og nasjonale identitet, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Tirsdag la han ned grunnsteinen til det nye Prøysenhuset i Ringsaker.

Publisert: 23.jul.2013 13:41
Oppdatert: -

Mellom 1.500 og 2.000 mennesker hadde tatt turen til Rudshøgda tirsdag midt på dagen for å overvære grunnsteinnedleggelsen og kulturprogrammet. Etter at en rekke utøvere hadde opptrådt på scenen, gikk alle opp til tomta der det nye huset skal stå.

I et gullfarget skrin som senere skal mures inn i det nye huset, ble flere gjenstander lagt ned. En av dem var programmet for Prøysenfestivalen. I tillegg bidro Elin Prøysen med å legge inn en førsteutgave av «Dørstokken heme», Prøysens debutbok fra 1946.   

SE:HAs bildegalleri fra Prøysenfestivalen

Fylkesråd Per-Gunnar Sveen la ned en utgave av Hamar Arbeiderblad fra den gangen planene for et nytt prøysenhus ble presentert. Mens Arthur Buchardt la ned tegningene til det nye huset.

 – Dette er en gledens dag for meg. Alf Prøysen var en stor kunstner, som ga oss både, dikt, skuespill og sanger, sa Stoltenberg.

I sin tale trakk han også fram Prøysens som verdiformidler.

 – Han kjempet for sosial rettferdighet, at alle var like mye verdt enten de var fattige eller rike, store eller små. Han bidro til å gi småkårsfolk stolthet, slik at de ikke lenger trengte stå med lua i handa, sier Stoltenberg. 

Avslutning 
Grunnsteinnedleggelsen skjedde på avslutningsdagen for årets Prøysen-festival og på 99-årsdagen for Alf Prøysens fødsel.

Huset skal stå ferdig til Alf Prøysens 100-årsdag neste år. Regjeringen har bevilget 20 millioner kroner til innholdet i Prøysenhuset og tilskudd til gjennomføring av neste års store jubileum.

 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke