25. aug
GLADE SKRIK: Sidsel Tretteberg og Marit Tuven Murud skrek av full hals her de sitter på hesteskyssen etter at de hadde skreket seg gjennom «skriketoget».Alle Foto: Marit Amundsen
 
Sterk lyd fra verdens første skriketog
I Løten kan de skrike. For selv om toget var kort, hørtes det godt.

Publisert: 13.des.2012 00:32
Oppdatert: -

Da verdens første og kanskje eneste skriketog gikk gjennom Ådalsbruk i går kveld, beviste løtensokningene at det ikke er antallet det kommer an på, men innsatsen. For det ble mye lyd av det lille toget som besto av rundt 40 personer. En kreativ gjeng bestående av folk fra ulike lag og foreninger i Løten fant ut at de ville innlede Munchs jubileumsår 2013 med et ekte «skriketog».
Det var knyttet spenning til om noen ville komme og ikke minst om noen ville skrike. Men klokken 18.00 startet «skriktoget» å gå fra rundkjøringen og opp mot Klevfos industrimuseum.

Volum

HA sto nesten oppe ved museet og ventet på toget. Men allerede før vi så det hørte vi rungende skrik. På rad og rekke kom barn, foreldre og eldre som skrek av full hals. Mamma Sidsel Tretteberg hadde med seg barna sine. Men mamma skrek høyest og så ut til å kose seg mest.
- Hvorfor går dere i «skriketog»?
- Dette er et artig påfunn og vi må bruke enhver anledning til å bruke Munch for å sette Løten på kartet. Nå jeg er ute og reiser og vi snakker om Løten, forteller jeg alltid at Edvard Munch er født her, sier Tretteberg.

Kjølig kveld

Gina Sigstad serverte varm grøt utenfor en god og varm lavvo. Siden det var 12 kuldegrader ute og mye annet som skjer nå før jul, syntes hun at oppmøtet var bra. Også hun har klare meninger om at Munch er viktig for Løten.
- Vi har gården Engelhaug Østre som er Munchs fødested. Vi har eget Munch-senter her på Klevfos. Og jeg tror fokuset på Munch vil øke kraftig i jubileumsåret neste år, sier Sigstad.
Inne i lavvoen var det mange som varmet seg etter at de hadde fått skreket ut. Der traff vi informasjonsansvarlig i Løten kommune, Sigrid Friis Rud.
- Munch er en viktig del av Løtens kulturhistorie. Han bodde ikke her lenge. Men han var ofte tilbake og han vurderte også å flytte tilbake hit, sier Ruud.
Etter toget var det boklansering på Ådalsbruk Arbeidersamfund, der forfatter Åse Krogsrud fortalte om sin bok «Munchs første strek». Boken består av strektegninger av en ung Munch og motivene er blant annet fra både Hamar og Løten.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke