22. aug
Ludvig Gudim: ungt fiolintalent fra Ås, som har spilt siden han var fire år. Ved siden av fiolin tar han også timer i direksjon.
 
Stilfull juledebut
Med tre generasjoner artister ble Kirsten Flagstads operadebut minnet og feiret i Vang kirke.

Publisert: 12.des.2013 22:50
Oppdatert: -

- Vi feier både Munch og Flagstad, og begge har bidratt til verdens kulturarv, sa Bjørn Simensen i åpningstalen sin.
I går var det nøyaktig hundre år siden den unge Kirsten Flagstad debuterte i operaen i Oslo, og det ble feiret med en flott julekonsert. Ingen mindre enn Oslo Camerata var invitert til å spille opp til konsert, og det ble litt av et fyrverkeri med det profesjonelle kammerorkesteret, som har med utvalgte unge talenter fra Barratt Due musikkinstitutt.

Fantastisk fiolinspill

Under ledelse av Stephan Barratt-Due åpnet de med Corellis «Julekonserten». Orkesteret er meget samspilt og har en god balanse mellom melodi- og de akkompagnerende stemmene. Hver gang ble melodilinjene løftet fram på fortreffelig vis, og beundringen fra benkeradene kunne merkes i hele kirken.
Det skulle bli enda bedre. Unge Ludvig Gudim, 14 år, var solist på Vivaldis «Vinteren». Åpningen er meget tøff i sitt uttrykk, hvor musikerne nærmest «gnikker» satsen i gang. Ludvig klarte å matche det energiske kammerorkesteret uten problemer, og bidro godt til stykkets driv. Det var et meget modent spill av et så ungt talent, og han høstet stor applaus, allerede etter første satsen.

Variasjon

Toralv Maurstad deklamerte fra Peer Gynt; Åses død. Han har spilt hovedrollen i klassikeren flere ganger, og var dermed den riktige til få fram stemningen, mens Oslo Camerata spilte meget subtilt i bakgrunnen Griegs bidrag til dramaet.
Valget med å la innslaget gå over i Mozarts «Exultate Jubilate», sunget av Isa Katharine Gericke var et godt valg, for å hoppe over upassende applaus. Gericke er en tolker uten like, og selv med stort volum høres hennes stemme like behagelig ut. «Allelujah» satsen ble så jublende som det kunne bli.
Litt humor ble det med Maurstad fortelling om da han prøvde å være julenisse for barnebarna, mens han selvsagt ble avslørt omtrent før han entret huset.
Avslutningen med Eivind Buenes arrangerte «Julemedley» var passe lavmælt og meget vakker. Det ble julestemning uten å bli pompøs eller overdådig. En flott avslutning på en stilig og litt annerledes julekonsert.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke