23. aug
 
En hektisk og morsom time i Lønneberget
Tar du med barna på Prøysenfestivalens «Emil» vil de umulig bli skuffet.

Publisert: 06.jul.2018 22:12
Oppdatert: 06.jul.2018 22:35

Det er lett å bli forventningsfull når man hører forspillet strømme ut av høyttalerne, og Kusvea blir til Katthult. At tunet til husmannsplassen ved Prøysenhuset er som skapt for Astrid Lindgrens klassiker er det nok flere som har tenkt, ettersom de første tre forestillingene for lengst er utsolgt.

Leverer som forventet

Det går fort i svingene. Rampestrekene blir levert på løpende bånd i starten av stykket, og man morer seg med å se faren Anton i Martin Thorshaugs skikkelse virkelig få gjennomgå. Anton fra Kusvea er ikke like skrekkinnjagende som Allan Edwall gjør han i filmene, men Thorshaug skaper mye humor ut av å la faren til Emil gradvis gå helt opp i sømmene.

Og Emil selv, på premièren spilt av Emil Sæther Grønbakken, gjør en bra jobb gjennom hele stykket.

Små og store høydepunkter

Det er mange fine, små øyeblikk, som oftest leverte av en helstøpt Lina (fantastisk spilt av Christel Blunck). Men det er også rom for amatørene. Fylliken Bolten i Bu (spilt av Emilenes pappa Trond Grønbakken) treffer blink med hver replikk, og lille Synne Jægersborg er naturlig og utrolig søt som Ida.

Teaterversjonen låner litt både her og der, men den underliggende fortellingen nøstes opp mot slutten. Emil får befestet sin trygghet hos Alfred (spilt av Glenn Terje Nordengen), den eneste personen som ser han for noe mer enn en ugagnskråke. Og det må sies at Nordengen spiller en meget morsom og jovial Alfred.

Krevende oppsetning

Det er ikke barnemat å sette opp «Emil», spesielt ikke når regissøren har hatt et ønske om å gjenskape alt til punkt og prikke. Den store fellesscenen, som bygger på fortellingen «Emil på marknad i Vimmerby», må være alle inspisienters store mareritt. Heldigvis spilte alle på lag, både kalver, hest, høns og ku, og resultatet ble ordentlig fornøyelig. Og Berteig sparer heller ikke på kruttet når de mest velkjente scenene står for tur. Jo da, Ida heises opp i flaggstanga, og skaper et av mange store øyeblikk som får barna på tilskuerbenkene til å måpe av begeistring. Prøysenfestivalens «Emil» varer en kun en drøy time, men man kan trygt si at man får mye «hyss» for pengene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke