21. aug
Innlevd: Samspillet med både Ungdommsymfonikerne og dirigenten Joseph Caballé-Domenech var preget av glede, mens innlevelsen er stor også mellom solistpartiene.alle foto: Paula Bjertnes
 
Storslagen mesteråpning
Årets Festspillene er i gang, med Henning Kraggerud som strålende midtpunkt.

Publisert: 02.aug.2012 06:56
Oppdatert: -

Elverum
Åpningen av årets Festspillene lover godt for resten av festivalen. Ungdomssymfonikerne er på plass som aldri før. Og med Henning Kraggerud som solist kom det hele 650 publikummere, omtrent slik som ventet.
Med Henning Kraggerud som solist i Mozarts «Fiolinkonsert nr. 4» fikk publikum det de kom for, og vel så det. Kraggerud behersker fiolinen sin med en overlegen lekenhet, og gjorde Mozart all ære. Likevel er han ydmyk som kunstner, snur seg mot blåsere, smiler mot første fiolinene og dirigenten mens han uten tvil har det suverene overtaket.
Nesten løssluppent glir han i nye musikalske faser, og får publikum til å sitte som naglet. Men han har kontroll, til de grader, og tillater seg likevel en sjeldent musikalsk frihet.
Publikum fikk ikke nok, og fikk høre Ole Bulls «I ensomme stunde», i hans et arrangement.
- Ole Bull pleide ofte å spille det som ekstra nummer, sa han etter konserten.

Besto prøven

Ungdomssymfonikernes innsats kom litt i bakgrunn i mesterens glans, men ufortjent. Det beviste de til fulle i Prokovievs «Symfoni nr. 5». Meget flott at det velges slike verk, hvor både ungdommene og dirigenten blir satt på prøve, og ikke minst samarbeidet.
Med et meget sammensatt tonespråk ble publikum revet til alle kanter. Denne storslagne musikken trenger en fast hand, noen som dirigenten Joseph Caballé-Domenech tydeligvis hadde.
Utfordringene verket har ble bestått med glans, og slik ble publikum berørt med dramatikk, rytmer og dundring. Det ble en meget god framføring av et djuptgående verk.

Åpningstalen

Selve åpningen ble foretatt av Knut Fjeld, som tydelig koste seg i denne rollen. Selv om talen tok sin tid, så ble det et vellykket skråblikk i festivalens arkiv.
Fjeld satte fingeren på de viktige punktene, og understrekte dermed festivalens særegenheter, utfordringer, men først og fremst statusen.
Festspillene trenges i innlandet, og at de har noe spesielt å by på er uten tvil:
- Intime storgårdskonserten i breie skoger er det lite av i Oslo, ifølge Fjeld.
Dermed ligger vel alt til rette for festlige dager i nettopp innlandet.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke