22. aug
Mesterborger-kandidat: Asbjørn Opaas er nominert for sitt engasjement i jernbanedebatten i Hamar.Foto: Geir Vestad
 
Stort engasjement
«En kunnskapsrik hamarpatriot med stort samfunnsengasjement.» Slik beskrives Asbjørn Opaas av en av dem som har foreslått ham som mesterborger-kandidat.

Publisert: 03.jun.2017 09:26
Oppdatert: 03.jun.2017 09:32

Mest kjent er Asbjørn Opaas for sitt store engasjement i jernbanedebatten og arbeidet for å bevare strandsonen. Han er også en av dem som var tidligst ute med å engasjere seg i debatten. Allerede i 2003 gikk han inn i diskusjonen om strandsoneplanen og foreslo stasjon ved Vikingskipet.

– Det var en tjuvstart og ble vel knapt registrert, sier han.

HER KAN DU STEMME PÅ ÅRETS MESTERBORGER.

påvise muligheter

For det var først i 2009 det begynte å bli mer oppmerksomhet rundt jernbaneutviklingen. Og da var det fortsatt lite fokus på saken i Hamar, påpeker han. Det var Opaas og Chris Castberg som da gikk i bresjen for å skape engasjement. «Våkn opp, hamarsinger – toget går nå,» het det i et debattinnlegg i HA.

– Noe av oppgaven var å påvise muligheter, sier han.

«Det der er itte mulig, det», hendte det at folk sa.

Selv ble han pensjonist på AFP omtrent samtidig med at diskusjonen ble dratt i gang, etter å ha vært banksjef i Stange. Da fikk han bedre tid til å engasjere seg.

– Det var vanskelig å se hvilket omfang det ville få, sier han. – Men det er jo en vesentlig sak, da. Det har knapt vært noen lignende i Hamar.

Utredninger

I 2012 startet «utredningsfasen». Da ble oppgaven å utvikle og vise det han kaller «framtidsløsninger for sentrum og strandsonen uten jernbanespor», og bidra med fakta og argumenter i høringsfasen. De siste tre årene framhever han arkitekt Kjell H. Bjørklund som en viktig medspiller.

I kommunestyret 21. desember 2016 ble resultatet 38-1 for «Øst», med ny stasjon ved Vikingskipet.

– En lagseier, kommenterer han.

Nå er det opp til Kommunal- og moderniseringsdepartementet å avgjøre saken.

I kulissene

– Selv trives jeg best med å jobbe i kulissene, sier han. – Men i en slik sak kan du bare ikke være anonym.

Og hva så når jernbanedebatten med tida vil stilne – hva skal Asbjørn Opaas da engasjere seg i?

– Jeg har ingen plan om å kaste meg på noe annet, sier han. – Men jeg håper å kunne fortsette med både engasjement og tankearbeid. Jeg tror det er like viktig å trimme hjernen som å trimme kroppen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke