21. aug
FRAMTIDA: Stortorget skal bli byens viktigste møteplass. Innbyggerne skal selv bidra med sine ideer for torget, men for 25 millioner kroner kan ikke alle ønsker innfris. Arkitektene håper Hamars politikere vil bevilge mer penger, for å gjøre plassen spek
 
Stortorget kan bli dobbelt så dyrt
25 millioner skal det nye Stortorget koste. Vil politikerne ha wow-effekten, må de bla opp 30 millioner til.

Publisert: 09.sep.2011 13:21
Oppdatert: -

25 millioner skal det nye Stortorget koste. Vil politikerne ha wow-effekten, må de bla opp 30 millioner til.
Hamars politikere har satt av 25 millioner kroner til opparbeidelsen av det nye Stortorget. Arkitekt Belinda Tato i Ecosistema Urbano varsler at dette beløpet er altfor lite, dersom torget skal bli den spektakulære møteplassen som politikerne ønsker seg.
- En av de store utfordringene her, er budsjettet, konstaterer Tato.
25 millioner kroner rekker bare til en oppgradering av torget, med nytt dekke, noe møblering og belysning, med enkle midler. Dyrere materialer, som skifer og granitt, strekker ikke pengene til.
- Vi kan lage et bra torg for denne summen, med trær, noen møbler, og et fint fortau. Asfalt kan vi male, og gjøre mer spennende, sier Tato.
De spanske arkitektene har større ambisjoner enn som så. Siden Stortorget blir forplassen til kulturhuset, vil de gjøre området like spennende utendørs, som innendørs.
- Vi kan gi torget et teknologisk løft, og skape noe nyskapende, interaktivt, og annerledes, sier Tato.
For 55 millioner kroner tilbyr arkitektene å skape et høyteknologisk torg, der digitale løsninger gir folkmuligheten til å bruke mobiltelefonene sine og pc-ene til for eksempel å endre belysningen på torget.
- Slik gir vi folk, særlig ungdommen, enda en grunn til å komme til Stortorget, og bruke det, sier Tato.
en mellomløsning, uten høyteknologien, er priset til 43 millioner kroner. For den summen får torget blant annet en kafé med uteservering.
- Vi ønsker ikke å lage et flott torg, og så bare vente på at noen kommer og setter opp en kiosk som ikke passer inn. Vi tenker oss en slags glasspaviljong, som er fullisolert vinterstid, mens veggene kan åpnes helt om sommeren, forklarer Tato.
Det mangler ikke på gode ideer for hva slags aktiviteter Stortorget kan fylles med: utendørskino om sommeren og akebakke om vinteren, for eksempel.
Biblioteket bør helst få et eget område utendørs, mener arkitektene.
- Når det er fint vær, strømmer dere nordmenn ut. Da kan man ta med seg en bok, og finne seg en plass og lese den ute, sier Tato.
Hun ønsker seg et fleksibelt torg, slik at det kan brukes til alt mellom himmel og jord.
- Torget er stort og åpent. Det som mangler, er først og fremst menneskene. Det er ikke mulig å gjøre så mye her nå. Vi vil åpne for mange ulike aktiviteter: folk kan ta en kaffe, slappe av, gå på konsert, eller se et teaterstykke utendørs. Markeder bør det også bli plass til, mener Tato.
De neste tre månedene skal Hamars innbyggere gi sine innspill til hva Stortorget skal inneholde.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke