19. aug
BOKBAD: To elever fra Katta, fra venstre Fredrik Sveen og Odin Besseby, sammen med lærer Oddvar Hemsøe, i bokbad sammen med Gert Nygårdshaugs i lokalene til Cappelen Damm. Foto: Privat
 
Strålende kritikker, med i skoleprosjekt - og godt i gang med ny bok
Strålende kritikker, godt salg, medvirkende i et nytt skoleprosjekt – og Gert Nygårdshaug (72) er godt i gang med et nytt manus, så klart.

Publisert: 30.nov.2018 13:40
Oppdatert: 30.nov.2018 14:54

Det nærmer seg førti titler. Men det slår seg ikke til ro «inni dette hodet», som Gert selv sier.
– Da «Zoo Europa» (den femte og siste boka i Mino-serien red.anm.) ble gitt ut i høst, så sa jeg vel at nå skal det være rolig i to – tre år. Men …, du vet, denne lange, svarte høsten …
Han jobber med et nytt manus i det han selv kaller «Mussenden-bøkene»; de to tidligere er «Klokkemakeren» (2009) og «Nøkkelmakeren (2014) – og nå kan vi vente i spenning på «Regnmakeren». Og kanskje trenger vi ikke vente så lenge, kan hende kommer den i 2019.

Inn i skolen

Innimellom alt sammen stiller Gert Nygårdshaug opp for et skoleprosjekt knyttet til den såkalte «Mino-serien», «Mengele Zoo» (1989), «Himmelblomsttreet» (1995), «Afrodites basseng» (2003), «Chimera» (2011) og nå «Zoo Europa» (2018).

LES OGSÅ: HA's anmeldelse av "Zoo Europa"

Skoleprosjektet er allerede lansert og ligger klart til bruk på Cappelen Damm’s hjemmesider for lærere og elever i videregående skole. Det er Katta-lærerne Oddvar Hemsøe og Johanne Nordhagen i samarbeid med redaktør i forlagets undervisningsavdeling, Kirsten Kalleberg, som står bak.

Bokbad

– Oddvar og Katta gjør en fabelaktig jobb med å dra ungdommen inn i dette, sier Gert Nygårdshaug.
Mandag arrangerte Cappelen Damm et bokbad med to elever fra Hamar Katedralskole, Fredrik Sveen og Odin Besseby, lærer Oddvar Hemsøe og Gert Nygårdshaug, for et førtitalls norsklærere.
– Elevene var kjempeflinke, skryter Kirsten Kalleberg – og får støtte av forfatteren selv, som i flere sammenhenger har stilt opp i skolesammenheng og er imponert over ungdommen kunnskap og engasjement.

Bød på ørret

Boka «Mengele Zoo» (1989) lanseres nå også i Sverige. Gert Nygårdshaug er nå representert i blant annet Tyskland, Frankrike, Tsjekkia, Italia – og en bok er også gitt ut på hindi. I sommer hadde Gert besøk av sin italienske forlegger og journalister fra flere store italienske aviser. Han tok med seg hele gjengen til Tynset-traktene for å fiske og servere grillet ørret.
– En fantastisk tur. Og jeg tok nok fisk til å kunne servere dem middag, forteller Gert – som blant annet landet tre ørret på sju hundre gram.
– Det ble tatt en video da jeg landet den ene av de største fiskene, og jeg klarte å styre den elegant inn i håven. Veldig gøy, ler Gert Nygårdshaug.
 
Fakta

Gert Nygårdshaug

Født i 1946 på Tynset og bor i Lier. Han debuterte som 20-åring med diktsamlingen «Impulser», og har siden debuten utgitt om lag førti bøker i ulike sjangere; lyrikk, romaner, barnebøker, noveller, kriminalbøker og eventyr. Ga i høst ut femte og siste bok i den såkalte Mino-serien, «Zoo Europa».

Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke