19. aug
 
Fra Aleppo til mor og barn i Kunstbanken
Spranget er kjempestort fra Dag Skedsmos strengt geometriske metallskulpturer til Maria Konstanse Bruuns fotografier av mor og barn, via en tur til Aleppo.

Publisert: 13.jan.2017 15:56
Oppdatert: 13.jan.2017 20:09

Sist Dag Skedsmo stilte ut i Kunstbanken, for elleve år siden, viste han arbeider på halvannet tonn med rustfritt stål i hovedsalen. Det er tyngde over årets utstilling også, og hovedprinsippet er igjen spillet med – nesten – identiske geometriske former. For dette å basere skulpturene på variasjoner innen de samme geometriske prinsippene, er Dag Skedsmos hovedgrep. Og selv om det er strengheten som råder, oppstår det likevel en lekende undertone i det geometriske spillet.

Og plutselig, midt i en utstilling preget av motsetningen mellom det svartlakkerte og hvitlakkerte stålet, anes et rødt lys bakenom et av veggobjektene.

– Jøsses, tenker en uvilkårlig, – går det an det a?

– Det blir ofte serier når du sitter og tukler med en form, sier Skedsmo.

Og det er nettopp spillet i seriene, vridningene som skaper variasjon selv om utgangspunktet er felles og fast, som skaper spenningene.

Og lurer en på om billedkunstneren er systematiker, så er han nok det.

Vegen til Aleppo

Tekstilkunstneren Inger-Johanne Brautaset har også et strukturelt utgangspunkt for mange av arbeidene sine. Utgangspunktet er dagens dystre virkelighet i Syria. Men prosjektet startet med flere reiser til Syria i fredstid, spesielt med en fascinasjon for spor etter tidligere tiders by-strukturer, avdekket av arkeologiske utgravinger. Siste gang var hun der i 2010. Hun var invitert tilbake i 2012, så kom krigen

I tillegg viser hun en serie mindre arbeider i svart/hvitt som viser glimt av Syrias kultur og historie. Men krigens bilder er også kommet inn i motivene, og gjør dem stadig mørkere.

Mor og barn

I kjelleren viser Maria Konstanse Bruun en foto-utstilling med iscenesatte portretter av kunstneren og hennes lille sønn, med fokus på utfordringene og kravene den unge moren møter. Og de viser seg å være langt mer utfordrende enn det rosenrøde mor-barn-bildet som gjerne råder.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke