24. aug
 
Suksess-samarbeid på samisk
De rundt 100 publikummerne som møtte opp på Hamar Kulturhus torsdag kveld, fikk oppleve en nytt musikkverk og et musikalsk samarbeid som roper etter gjentakelse. HAMAR

Publisert: 10.aug.2017 21:57
Oppdatert: 11.aug.2017 06:44

Bestillingsverket signert Georg Buljo er med som et ledd i 100-års jubileet til den samiske nasjonaldagen. Med på scenen hadde han bl.a. 22- åringen Marja Fjellheim Mortensson, som i tillegg til å være en talentfull vokalist, har sørsamisk bakgrunn.

– Stemmen hennes er helt fantastisk, helt unik. Jeg er veldig heldig som er en av de første som får jobbe med Marja, sier Buljo.

De som overvar denne urpremièren torsdag kveld følte seg tydelig heldige de også, for det endte med stående applaus og hurrarop for Buljo med band.

SNØFRID

Rammen for konserten er en historie hentet fra Snorre, om forholdet mellom Harald Hårfagre og den samiske kvinnen Snøfrid Svåsedatter. Buljo ville fortelle denne kjærlighetshistorien, samt forene det norrøne med det samiske i en musikalsk form. Men det blander seg også fort inn andre typer folkemusikk.

– Jeg bruker det litt slitte uttrykket verdensmusikk, om det jeg lager, sier Buljo som selv har aner fra Gjøvik, og fra nordsamer i Masi-området.

Buljo er uansett ikke så opptatt av grenser og regler, han vil gå videre med tradisjonene.

Marja er enig, men sier hun også er glad for at hun har fått lære seg én tradisjon så grundig og få uttrykke og holde i hevd det sørsamiske.

– Det Georg er så god på er å sette alle disse tradisjonene sammen, sier Mortensson.

URFREMFØRING

Etter to års forberedelser, har Buljo samlet musikerne og øvd i en uke. Han har valgt fra øverste hylle av musikere, og resultatet kan ikke beskrives som annet enn vellykka. Men det som virkelig gir den en ekstra dimensjonen, følelsen av å være vitne til noe unikt, er vokalen til Marja Mortensson.

– Jeg ønsker å finne snarveien inn til folks hjerter. sa Buljo før kveldens konsert.

Og når man har med seg slike musikere, og en sanger som Mortensson, var nok ikke hjertedørene så vanskelig å få på gløtt i kveld. Vi vil ha mer!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke