17. aug
FORBEREDELSER: Hannah Nyhus Lørum og Juliane Hageselle var ansvarlige for teatersminke til årets tre DUS-prosjekt. Fra venstre: Armann Martesønn Kippersund, Hannah Nyhus Lørum, Sara Katarina Bøe Daae, Ida Maria Halvorsen, Juliane Hageselle.Alle Foto: David William øynes
 
Sus og DUS på teateret
Ungdom fra Hamar barne- og ungdomsteater ønsket hverandre både brukne bein og skitt fiske da det igjen var tid for DUS teaterfestival.

Publisert: 05.mar.2017 21:25
Oppdatert: 05.mar.2017 21:52

Barne- og ungdomsteateret har denne helgen hatt forestillinger på teateret, i forbindelse med det landsdekkende teaterprosjektet «DUS».

Dus ble første gang arrangert i 2004, med hensikten å heve ungdomsteaternivået i Norge. Teaterfestivalen blir arrangert annethvert år, og det er mulig å bli stemt videre fra det lokale teateret eller teatermiljøet, helt til Nationaltheatret i Oslo.

Tre grupper

Fra Hamar barne- og ungdomsteater var det tre forskjellige grupper, som satte opp tre forskjellige forestillinger. Stykket «Løven sover», skrevet av Amalie Kasin Levstang, var først ut på fredag, etterfulgt av de andre stykkene «Hyener» og «Game on».

Her var det akkurat nok slingringsmonn for publikum til å transportere seg selv fra en sal til neste, og nok til å kalle det en teaterfestival. Ungdommen i de tre forskjellige gruppene bar lite preg av at kun en gruppe skulle velges ut.

Ble spennende

Femten år gamle Sara Katarina Bøe Daae fra Sandvika spiller Sebra i stykket «Løven sover». Hun synes at stykket er absurd.

– Da vi leste gjennom det, virket det kjedelig, det er flatt. Men da vi begynte å spille og analyserte det, ble stykket plutselig kjempespennende. Det er samfunnsrelatert, og du kan tolke det på flere måter. Jeg tolket det som et bilde på hvordan samfunnet fungerer, sier hun.

Stemningen var både spent og positiv blant en gjeng skuespillere i en stripete sofa på et slags pauserom som de kaller «kantina».

-Jeg liker teater så godt. Det er spennende. Det er som å gå inn i en annen person, en annen rolle, sier 17 år gamle Armann Martesønn Kippersund.

Gjengen i sofaen spiller stykket «Hyener». De unge skuespillerne synes samarbeidet har vært bra. De supplerer hverandre, og kommer fram til at alle har hatt lyst til å sette opp noe ordentlig.

Gruppa er enige om at de hadde en bra generalprøve, og en god prosess fram til ferdig prosjekt. Snart er det deres tur til å entre scenen på Hamar Teater.

Regissør

Inga-Live Kippersund, daglig leder på Hamar Teater, er instruktør for en av gruppene.

– DUS har gitt oss sju-åtte tekster å velge mellom. Vi valgte en som appellerte, sier Kippersund, som var med på å sette opp stykket «Game on».

– Det er fremmed for meg med «spill-virkeligheten». Utfordringen er at det er et åpent stykke, så man må ta noen valg etter hvert. Hva vil man vise? Det finnes mange løsninger, og dette er en bra gjeng å jobbe med, Det er positivt at man får helt ferskt materiale, skrevet for ungdom.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke