21. aug
REGISSØR: Synne Teksum (43) fra Hamar har regissert den populære julekalenderen «Snøfall» for NRK. Barna hennes, på seks og 11 år, er blant mange fans. Foto: Privat
 
Synne satte rekord
Aldri før har så mange sett NRKs julekalender. En million TV-seere fulgte «Snøfall». Regi for serien hadde Synne Teksum (43) fra Hamar.

Publisert: 29.des.2016 19:01
Oppdatert: 29.des.2016 19:15

Egentlig sparte Synne penger til fotostudier i London. Så satte hun foten inn i NRK. Og ble der. I tjue år har hun jobbet for statskanalen, og nå er hun kjent som regissør av femtimillionerssatsingen «Snøfall», den mest populære TV-kalenderen noensinne.

– Jeg hadde vel vært i NRK-redaksjonen i tre måneder da det måtte ryddes opp i diverse arbeidskontrakter. Vi måtte velge mellom fast ansettelse eller slutte. Jeg sa ja takk til fast ansettelse, ler Synne.

– Jeg kan kanskje si at jeg fikk en betalt utdannelse, men det tok jo litt lengre tid, da.

Hun har jobbet med flere større produksjoner, men ingen slår denne.

Milliontall

– Vi vet at litt i underkant av en million fulgte seriens episoder, og noen episoder ble sett av flere enn en million. I tillegg kommer seertallene fra dem som har sett serien på ipad og annet, sier Synne Teksum.

Hun har, sammen med Hagerup-familien, skrevet manus om ni år gamle Selma som leter etter bestefaren sin, nissen Julius. Det er snakk om fire års jobbing, visstnok er 10.000 sider skrevet.

– Var du nervøs før sending?

– Fram til sommeren tenkte jeg ikke så mye på det, men etter sommerferien kom tankene. Jeg ble nok nervøs, etter hvert skikkelig redd – og tenkte: «tenk om ingen liker det, hva om det ender ut med svake seertall, hva skriver kritikerne?». Men vi måtte jo bare kjøre på, gjøre hva vi selv mente var bra.

Vond dag

Bedre ble det ikke den dagen Dagbladets førsteside slo mot henne med fosterhjemsforeningens kritikk mot serien.

– Vi visste jo om det, men det ble større enn jeg trodde. Jeg syntes jo det var vondt, og tenkte: «har vi vært litt blinde?»

Hun hadde lite å frykte. Serien ble mottatt med strålende kritikker. Og publikum satte seg til – og ble sittende foran TV. I dag er det bare stas, selv om hun kanskje ikke har tatt det helt innover seg. Det har ikke vært tid. Senest 22. desember la hun siste hånd på siste episode – som ble vist to dager senere.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke