26. aug
MIDDELALDERMARKED: Hamar Middelalderfestival har invitert håndverkere og kjøpmenn fra hele Europa til Hamar.
 
Ta et skritt inn i fortiden
Håndverkere, musikere, gjøglere, mat og drikke. Hamar Middelalderfestival byr som vanlig på et sydende middelaldermarked.

Publisert: 09.jun.2017 07:15
Oppdatert: 09.jun.2017 09:55

Omvisninger, utstillinger og en rekke ulike foredrag venter for kunnskapssultne festivalgjengere.  Gjøglere, skuespillere og magikere kommer til Domkirkeodden for å by på dramatikk, mystikk og humor. 

Se Norges flinkeste langbueskyttere i aksjon og prøv selv på buebana til Middelalderforeningen. Hamar Middelalderfestival begynner allerede fredag kveld, og arrangørene inviterer til fest på kveldstid både fredag og lørdag. 

Se krigere i full rustning fyke sammen i kamp. «The battle of the Odd» blir et av høydepunktene under årets festival. Festivalens yngste besøkende kan glede seg til en rekke ulike aktiviteter.

Kjøpmenn og håndverkere fra hele Europa fyller opp middelaldermarkedet under årets festival. Markedet beskrives av arrangørene som festivalens ryggrad. Der kan man se håndverkere demonstrere gamle teknikker med ulike materialer og kjøpe det de ulike selgerne har å by på. På markedet finner man håndstøpte knapper og spenner, middelalderklær, håndsmidde sverd og mye annet. Blir man sulten eller tørst av handelen byr dessuten Vertshuset Den Gyldne Odde, Biskop Mogens Bistro og Jomfru Karines Ølstue på kulinariske fristelser.

Historietime

Årets festival fokuserer spesielt på senmiddelalderen og 1500-tallet, og i den anledningen skal Tor Sæter fortelle om «Hamarkaupangens undergang». Torunn Meyer tar utgangspunkt i en gammel innrissing på en murstein med foredraget «Hamarkjolen». Ine Aasen skal kle på seg en todurkjole lag på lag med foredraget «Fra innerst til ytterst ». I tillegg skal blant annet Jørgen Rogne fortelle om historien bak boktrykkekunsten. Elever fra design og tekstil på Katta viser fram sine middelalderplagg på catwalken i Hamardomen.

Dramatikk

Ridderselskapet Mentolatum deltar i år for første gang med sin forestilling. Der møter publikum karakterer som Ridder Skyllebøtte, Ridder Ruin, Ridder Stig Helmet, Truls den Tørste og Hermann Hentesveis. Kompaniet Rubbel og Bit leverer «Kræsjkurs i dragologi», det blir dragetemming med Dragen Per, La Tomate Automate spiller forestillingen «middelalderen Suger», Erlend Tveite byr på «Sagn fra nord til sør» og Teater Theddi spiller barneforestillingen «Vesle Åse Gåsepike». I tillegg blir det magi og mystikk med gjøglerne Arkadia og Pierre.

Bueskyting

Hamar Middelalderfestival kommer som vanlig med pil og bue. Det frie norske buekompani demonstrerer effekten av krigsbuer, som hadde sin storhetstid under hundreårskrigen og fram til midten av 1500-tallet, og arrangørene opplyser at både små og store kan få prøve seg som bueskyttere. I år kan dessuten publikum oppleve historisk bueskyting i konkurranseformat. Trefestivalsturneringen Tribus Sagittariis arrangeres i år i Tønsberg, Oslo og Hamar, og den avsluttende finalen finner sted i Borggården, søndag.

På kveldstid

Det blir liv i festivalens ølstue på kveldstid. Obscurus Orbis spiller middelalder-metal, Magikeren, alkymisten og gjøgleren Arcadia lager show, Musicantus spiller autentisk middelaldermusikk, Ramashang kommer med både musikk og gjøglerier og Canardus Horribilis er klare for å levere middelalderpunk

Etter tilbakemeldinger fra publikum er dessuten gjengen i Trix tilbake på festivalområdet. De skal lage liv i ølstua fredag kveld og leverer ildshow på turneringsplassen etter solnedgang lørdag.

Stort slag

I helga samles mange av blankvåpengruppene i Norge til hirdsamling og trening i Hamar. De øver seg på bakholdsangrep i skogen, beleiring av borg og slåsskamp i åpent terreng. Hirdsamlingen i år består av Kongshirden 1260, Friknektene, Ulinsaker, Bispelieden, Vikverir, Vingulmark, Ordo Ignis, Kongshirden 1308 og Frilansene. Deltakerne på hirdsamlinga er også svært viktige i slaget «The battle of the Odd» søndag. I tillegg kommer den tyske gjengen i Castra Vita til festivalen for sjuende gang for å demonstrere hvordan ridderne bodde på tur og hvordan de svingte sverdet.

For barna

På festivalens prinsesseskole lærer man seg hvordan man skal oppføre seg som en ekte prinsesse. Prinsessene får krone på hodet og fin kjole, lærer å vinke riktig og kysse frosker. På ridderskolen tester kong Håkon deltakerne om de er verdige til å bli hans riddere. De får prøvd sine ferdigheter med våpen og avlegger ed om troskap til kongen. På Kong Håkons fekteskole får deltakerne en kort innføring i bruk av sverd i middelalderen. Deretter vil lederen for fekteskolen la deltakerne få øve seg mot hverandre. I tillegg inviterer festivalen til hesteridning, skriveskole, håndverksaktiviteter og middelalderleker.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke