19. aug
ÅPNING: I dag åpner Nasjonalmuseets vandreutstilling «Evighetens form» i Hamar kulturhus. Publikum inviteres til å ta på verkene til Aase Texmon Rygh. Bildet er tatt på et tidligere stoppested. Foto: Annar Bjørgli, Nasjonalmuseet
 
Ta på kunsten
Nasjonalmuseets vandreutstilling «Evighetens form» står nå klar i Galleri Hamar kulturhus. – Kom og ta på verkene, oppfordrer sjefen på Hamar kulturhus, Terje Gloppen.

Publisert: 19.jan.2018 16:41
Oppdatert: 19.jan.2018 16:53

Vanligvis får publikum streng beskjed om å holde fingrene unna, men denne gang blir vi bedt om å ta på skulpturene til Aase Texmon Rygh (92), også i Norge kalt modernismens «Grand old lady».

– Nå er tiden moden. Vi må møte publikum på andre måter, åpne opp, se hvordan vi kan trekke nytt publikum til oss. Det er vesentlig å ta hele sanseapparatet i bruk. Det liker publikum, og Texmon Rygh ønsker dette selv, var beskjeden fra formidlingskurator ved Nasjonalmuseet, Helga Gravermoen, i et intervju med NRK da utstillingen ble sendt av gårde.

– Her kan du la fingrene gli over de kjølige, glatte overflatene til Aase Texmon Ryghs vridde skulpturer av stein, inviterer Terje Gloppen.

Pilotprosjekt

Det er fem av kunstnernes hovedverk, møbiusskulpturer i glatt stein, hver på 300 – 400 kilo, som ble sendt ut på turne i Norge.

Fra Nasjonalmuseet heter det at «kunstneren oppdaget dette matematiske møbiusprinsippet i Paris på – 80-tallet. Formen er rund, som et bånd vridd 180 grader før endene festes.»

Andre steder har det også vært kameraer satt opp i gallerirommet for å følge publikums reaksjoner, det har også vært gjort intervjuer med publikum om hva de synes – begge deler som et pilotprosjekt for å finne ut hva berøring betyr for kunstopplevelsen.

Kommunikasjonsansvarlig i Hamar kulturhus, Jenny Magnusson, sier til Hamar Arbeiderblad at kameraer ikke følger utstillingen når den nå lander i Hamar.

Stillferdig

Aase Texmon Rygh (92) framstår i det offentlige rom som en stillferdig person. Texmon Rygh ble født i Troms, men flyttet tidlig til Østlandet for å studere. Hun debuterte på Høstutstillingen 1950 og ble rost av kritikerne.

Til åpningen i Hamar kulturhus lørdag 20. januar stiller musikere fra Toneheim.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke