23. aug
TIL NEW YORK.: Anders Baasmo Christiansen (39) har lenge drømt om å leve en periode i New York. Nå er planen at han reiser i oktober og blir i storbyen til jul. Foto: Remi Laakso
 
Tar jobbpause i New York
Anders Baasmo Christiansen (39) tar skuespillerpause fra oktober. Han reiser til New York – og blir til jul.

Publisert: 08.jun.2015 08:35
Oppdatert: 08.jun.2015 08:37

Det har vært en drøm. Det ble en plan. Nå er han klar.

– Jeg har tenkt lenge på det, og nå har jeg jobbet steinhardt for å skaffe meg økonomi for å klare det, sier Anders Baasmo Christiansen.

Det står «N.Y.» på kalenderen mellom 1. oktober og jul.

– Det er ikke for å jobbe, om noen skulle tro det. Det er for å ha fri og for input. Dette er jo en drøm jeg har hatt siden tiden på Teaterhøgskolen; «et år i New York», liksom.

Foreløpig er det snakk om tre måneder.

– Jeg liker byen. Har vært der seks ganger tidligere. Jeg liker «streets» og «avenues», jeg elsker å gå gatelangs. Det er støy, det er biler, tuting, jeg blir så rolig av det, ler han.

Han har tenkt på det lenge, men nå er det klart. Nå skal det skje. Han reiser til «The Big Apple», alene, for å kjenne på storbyens puls - og for å «øve seg på å ha fri», som han selv sier det.

– Bare et tilbud om en internasjonal film eller kjærlighet kan stoppe dette nå, sier Anders.

Primus motor

Skuespilleren har nettopp gjort seg ferdig med innspillingen av filmen «Primus motor», hvor han spiller Petter Primus, en overoptimistisk type som har fått det for seg at han skal drive asylmottak i familiehotellet. Regi for filmen har en av Anders Baasmo Christiansens favorittregissører, Rune Denstad Langlo, mannen som sto bak prisvinneren «Nord» – som ble presentert i nettopp New York, i Robert De Niros egen festival, «Tribeca Film Festival».

Våren jobbet Anders, som kjent, i sitt eget hjemfylke Hedmark, med storfilmen «Kongens nei – tre døgn i april».

- Jeg har troen på at det kan bli en flott film. Den har jo en spennende historie i bånn. Vi gjorde enormt mange opptak, så det blir avgjørende hva som skjer i klippingen av filmen, sier Anders.

Imponerte

Han elsket å jobbe sammen med dansken Jesper Christensen, som spiller kong Haakon, og han skryter voldsomt av alle statistene som deltok.

– De ga jernet, og jeg husker spesielt godt filmingen av bombingen over Nybergsund. En dag deiset det en syttiåring i bakken under bombingen, og jeg tenkte: «Det må være en stuntmann». Men det viste seg å være postmannen i Trysil.

Rekord?

Seks filmer, en tv-serie. 120 innspillingsdager siden september. – Det må være nær norgesrekord, sier Anders Baasmo Christiansen.

Han forlot filmsettet for «Kongens nei – tre døgn i april» i Göteborg halvannen uke etter påske. Ved midnatt i samme døgn ble han skamklipt oppe i Östersund, klar for hovedrollen som Petter Primus, driver av et asylmottak-hotell i filmen «Primus motor».

- Jeg har sovet hjemme i min egen seng i fire netter siden 20. februar, sier Anders Baasmo Christiansen.

Nå får han noen roligere dager, før han skal i gang med en barnefilm. På høsten skal han gjøre en liten filmjobb, så skal han på scenen med eget band, «Andy Puma and His Big Band Loonies» med Jens Petter Antonsen i spissen, på Tjuvholmen i Hamar 28. og 29. august. I september er det klart for sesong fire med «Dag» på TV2. 7. oktober er det premiere på «Villmark 2» på kino, med Anders Baasmo Christiansen.

 
KRONPRINSEN: Neste år er det klart for premiere på «Tre dager i april». Med Anders Baasmo Christiansen som kronprins Olav. Foto: Remi Laakso
KONSERT: Anders Baasmo Christiansen er klar for Tjuvholmen i august med eget band. Foto: Tuva Kleven
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke