21. aug
ØNSKEKJOLE: I denne kjolen skal palestinske Raeda Saadeh tilbringe en times tid på Østre Torg fredag formiddag.
 
Tar på ønskekjolen
Ti nye performancer skal vises av arabiske og norske kunstnere på årets Performance Festival i Kunstbanken fredag og lørdag.

Publisert: 01.nov.2011 10:18
Oppdatert: -

Ti nye performancer skal vises av arabiske og norske kunstnere på årets Performance Festival i Kunstbanken fredag og lørdag.
«Den arabiske våren» og terrorhandlingene i Norge 22. juli er bakteppe for festivalen, forteller prosjektleder Birgitte Lie og Kunstbankens direktør Ingrid Blekastad.
- Stikkord har vært opptøyer, terror, frykt og sorg, men også håp, kjærlighet, forsoning og demokrati.
Til sammen deltar tre palestinske kunstnere, en fra Libanon og fem norske ensembler.
Fire performancer skal skje utendørs. En av dem står palestinske Raeda Saadeh for. På Østre Torg vil hun fredag formiddag stå en times tid i en gedigen hvit kjole, som måler 20 meter i diameter. «The Wishes Tree» er tittelen på performancen, men ønsketreet er denne gangen erstattet av en ønskekjole. For publikum inviteres til å kaste tøylapper med skrevne ønsker på kjolen hennes. I så måte er kjolen tenkt som et uttrykk for livslyst og håp, til tross for alle vanskene kvinnene opplever i dagliglivet.
Saadeh har gjort seg bemerket i internasjonal sammenheng med flere bildesterke performancer, blant annet en hvor hun står i ørkenen og støvsuger.
I Mjøsa utenfor flomsteinen vil den unge palestinske kunstneren Noor Abed sykle på vannet. Plassert på en sykkel i Mjøsa vil Noor Abed sitte og tråkke uten å komme noen veg, som for å utsi noe om den energitappende situasjonen som Palestina befinner i; om å oppleve utmattelse og stagnasjon, samme hvor mye en tråkker.
En annen utendørs-performance står palestinske Ayman Alazraq for. Utenfor Torghjørnet lørdag formiddag vil hun la et stort støpt lys med tidsindikator brenne i to timer, for blant annet å kunne symbolisere flyktningers liv som preges av venting, midlertidighet, uvisshet og tomhet.
Karen Tømte fra Hamar debuterer på performance-festivalen. Hun er en del av trioen Tømte/Norheim/Ekstrand, som med komponisten Kristian Møller Johansens arbeid presenterer lydinstallasjonen «Verk for hørselvern», hvor publikum inviteres til å lytte til musikk uten hørbar lyd, for den er så lav i frekvensen at du ikke hører den. Men du merker den i kroppen.
Lydkunstner Jana Winderen har også hedmarksbakgrunn; hun bodde i Stange i store deler av oppveksten. I sitt lydarbeid går hun i dialog med den iranske musikeren Sohrab og kombinerer hans musikk med eget materiale.
Blant mange andre innslag kan nevnes dansegruppa Impure Companys forestilling «Once upon a time country», som er en halvannen times eksperimentell danseforestilling i Kunstbanken fredag ettermiddag, med utgangspunkt i valget i Iran i 2009.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke