24. aug
KAFEER: Både Jonas Strøm Scheie og Kristine Svendsen fra 8. trinn ønsker seg mindre biler og mer mulighet for samvær på torget. Starbucks ville ha vært kult, sier Kristine.
 
Taust på ungt stortorg
Tirsdag formiddag var det ungdommens tur til å innta Stortorget. Si hva de vil i byens viktigste uterom. Det ble nokså taust.

Publisert: 07.sep.2011 10:27
Oppdatert: -

Tirsdag formiddag var det ungdommens tur til å innta Stortorget. Si hva de vil i byens viktigste uterom. Det ble nokså taust.
Storsamlingen ble faktisk en smått snodig affære: Ad hoc, velvillig, men tafatt. 350 ungdommer fra byens ungdomsskoler var invitert, Børstad møtte med flest. Men kanskje gikk de flertallet tilbake, uten å ha skjønt så mye av hva de hadde gjort der.
Formålet med torgmøtet var å tenne byens unge til å tenke kreativt rundt den framtidige bruken av Stortorget. Det skal som kjent tegnes av arkitektfirmaet Ecosistema Urbano fra Madrid, og firmaet søker nå innspill fra hele byen, for å gi Hamar akkurat det folket vil ha. Arkitektenes representant, Noa Peer, hadde jobben med å oppildne ungdommen alene. Kollega Belinda Tato var nemlig kalt til annet møte med Hamar kommune akkurat samtidig.
Ungdommen samlet seg i en klump, og Noa gikk modig rett inn i sentrum og begynte å snakke om prosjektet og den medvirkning ungdommen kan få.
Det første som ble tydelig, var at den megafonen kommunen på ultrakort varsel hadde forsynt henne med, ikke var brukandes til annet enn det kommunen vanligvis bruker den til, som er til brannøvelser på kommunehuset.
Det neste som ble krystallklart var kulturforskjellen mellom en dyktig, urban spansk arkitekt og en nokså løselig motivert ungdomsskolegjeng fra Hamar. Tato prøvde tappert å ildne dem og få gjensvar, «work the crowd». Det ville gått langt lettere i et mer temperamentsfullt strøk. På Hamar ble mengdens nølende «øjjj» rimelig daft. Ikke til forkleinelse for Belinda Tato - og ikke til forkleinelse for ungdommen, som plutselig skulle stå og rope «øjjjj» tidlig på morran, på det som hele deres liv så langt har vært en parkeringsplass. Bedre ble ikke situasjonen av en gjenstridig torghandler, som akkurat mens Noa talte, insisterte på å dure varebil og henger gjennom elevmassen. Han skulle ha sin faste plass og nektet, tross innstendige oppfordringer fra flere, å slå motoren av før han var framme. Dermed hørte ungdommene enda mindre. Og så kom bussene forbi Basarbygningen og slukte resten.
Og det var jammen synd, for det ligger mye godt arbeid bak, både fra arkitektene, kommunen og ikke minst skolene og elevene. Kommunen startet oppkjøringen til evenementet med en kickoff med 60 lærere 29. august. Så har elevene fra 7. til 10. trinn blitt oppfordret til å tegne sine drømmer om torget. Av alle innleverte bidrag går så sju fra hver skole videre og fem elever får være med på workshop, der kunstnerne Ester Helen Slagsvold, Kathrine Berg, Kari Oline Øverseth og Ansgar Ole Olsen hjelper dem med videre bearbeidelse. Alt sponset av den kulturelle skolesekken.
De ferdige modellene blir så stilt ut i Kunstbanken og blir en bit i det puslespillet arkitektene skal sette sammen, basert på alle de grupper som i tida framover skal gi innspill til nytt liv for Stortorget. 17. september er alle som har en drøm invitert til møte med Stortorget som tema. Ikke bare de unge, men hele Hamar. og hvem som helst er velkommen til å besøke arkitektene, som nå slår leir i Basarbygningen ei tid framover.
Hvilke drømmer var det så ungdommene bar til torgs tirsdag? Vi spurte to fra 8. og to fra 10. trinn:
Jonas Strøm Scheie: 8. trinn, Børstad ungdomsskole: Jeg hadde kunnet ønske meg at det blir mindre biler og at vi får et sted vi kan møtes. En kafé, som er åpen, som vi unge kan gå på og en scene til kultur og forskjellig.
Kristine Svendsen, 8. trinn, Børstad ungdomsskole: - Det ville vært litt kult med en Starbucks! I alle fall et sted hvor det er hyggelig å møtes.
Håkon Bekkestad, 10. trinn, Børstad ungdomsskole: - Jeg har ikke noe sterk visjon, bare at det burde blitt sånn at en kan møtes og være her. Jeg tegnet benker og kafeer.
Marie Woll Riise, 10. trinn, Børstad ungdomsskole: - Kanskje det kunne skje mer her, litt mer marked og sånn? I mitt forslag tegnet jeg boder og en scene.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke