12. des
OVERLEGE: Stein Tjessem ved Hamar sykehus.
 
Blærekreft - sykdommen ingen snakker om

Publisert: 29.sep.2014 04.00
Oppdatert: 29.sep.2014 04.00

Blærekreftforeningen arrangerer åpent møte i møterommet i 2. etasje ved Sykehuset Innlandet i Hamar under vignetten «Blærekreft - sykdommen ingen snakker om». Blærekreftforsker Ranveig Røtterud «Fra mørkegrått til klargult - blærekreft i et samfunnsperspektiv», mens overlege i urologi, Stein Tjessem snakker om diagnostikk og behandling av kreftformen. Etter en liten pause, informerer Espen Falla om «Narrow Band Imaging», en ny teknikk som forbedrer cystoskopien. Blærekreft er en svært vanlig sykdom, og selv om få har hørt om den er sykdommen den fjerde hyppigste kreftformen hos menn. Blærekreft er en miljøindusert kreftform, og rundt 30 til 50 prosent av tilfellene tilskrives tobakk, mens yrkeseksponering for en lang rekke stoffer også er en sterkt medvirkende årsak. Blant yrkene finner vi grafikere og malere, gummi og tekstil, verksted, smelteverk, petroleumsprodukter og mange flere. En liten andel av pasientene har genfeil som øker risikoen for blærekreft. Det kan ta lang tid fra eksponeringen til sykdommen slår ut, helt opp til 14 til 40 år. Blærekreft tar i gjennomsnitt ett liv hver eneste dag i Norge, og rammet en person under 50 år hver uke. Sykdommen er så lite omtalt at selv når folk kommer til legen med synlig blod i urinen, som er det vanligste symptomet, «glemme» ofte fastlegen å sjekke for blærekreft og gir isteden pasienten antibiotika for urinvegsinfeksjon. Møtet er åpent for alle interesserte.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke