5. des
KORS PÅ HÆSJEN: Rocken ankommer Vallset, noe som ikke går ubemerket hen.
 
Da rocken kom til Vallset
Kvennstuguteateret viser «Kors på hæsjen» i Kvennstugua fredag klokka 18.30, lørdag og søndag klokka 17.00 og mandag klokka 18.30.

Publisert: 07.jun.2013 04.13
Oppdatert: -
Stykket skildrer brytningstida på det glade 50-tallet da rocken kom til Vallset, og rock kjempet mot trekkspill og dongry og svingskjørt mot vømmøl og kniplingskjoler.
50-åra forandret Norge og Vallset. En stor skokk av unger var på veg inn i tenårene, og alle drømmers mor var Festplassen Vallset. Med Rosenlunds Kvartett, Sandvolds Orkester og ikke å forglemme «detta svenska under», Carl Jularbos orkester.
Magnhild Lersveen som står bak skuespillet, er vaskeekte væillsetjinte, som opplevde denne tida. Før hadde ungdommen raskest mulig begynt å kle seg som voksne. Det var vanlig at 15-16-åringen gikk rett ut i jobb, og da gjaldt det å se «framvøksin ut». Men utover på 50-tallet ble det stadig vanligere med realskole og videre utdannelse, og dette forlenget ungdomstida. Det sprengte seg fram en egen ungdomskultur i fasen mellom barn og voksen. Med egne klær og ikke minst; egen musikk. Og forandringen kom fra et forlokkende USA.
Rocken turet fram og feide mye av den andre musikken ut av ungdomsmiljøene. Og også i Vallset ble gammeldansen, trioer og kvartetter utkonkurrert av rockeband. Og så gjorde dansebandene sine inntog. Resten er historie. Men halsstarrige vallsetinger med Jularbo Memorial og Starelvens Ungdom «up front», slo grusomt tilbake på 80-tallet, og trekkspillmusikken er i høyeste grad levende i bygda og over hele Norge.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke