8. des
PIONER: Johan Castberg.
 
De Castbergske barnelover

Publisert: 13.nov.2015 04.00
Oppdatert: 13.nov.2015 04.00

Statsarkivet i Hamar markerer Arkivdagen lørdag, og årets tema er «100 år med de Castbergske barnelover». Anledningen er at det er 100 år siden de den gang så radikale lovene ble vedtatt, og Johan Castbergs politiske virke var knyttet til et Hedmark og Oppland der frisinnede venstremiljøer sto sterkt. Klokka 13.00-13.45 holder Jens Olai Jenssen foredrag med tema: «Brennende hjerter for mødre og barn – Om Johan Castberg, Katti Anker Møller og kampen for sosiale rettigheter». Jenssen er seniorrådgiver ved Høgskolen i Gjøvik, tidligere sjefredaktør i Oppland arbeiderblad og aktuell i antologien «De Castbergske barnelover 1915-2015» som nylig ble utgitt. Under vignetten «Hvem er barnets rette far?» orienterer Statsarkivet om sine kilder knyttet til farskap og bidrag klokka 14.00-14.30. Etter innføringen av de Castbergske barnelovene i 1915 engasjerte myndigheter og domstoler seg i større grad i forholdet mellom far og mor, og dette satte dermed spor i offentlige arkiver. Når en ugift mor fikk barn etter 1916, ble det utferdiget et farskapsforelegg. Målet for fylkesmann, sorenskriver og lensmann var å finne en far, noen som kunne betale for barnet og gi det en bedre framtid. Farskapsforelegg ble utferdiget, vedtatt eller ei, og bidrag ble effektuert. Dette har Statsarkivet i Hamar altså opplysninger om, langt tilbake i tid. Statsarkivet i Hamar ligger ved siden av det nye kulturhuset i Lille Strandgate 3, og det er åpent for alle..

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke