16. des
 
Det søkende mennesket

Publisert: 18.nov.2013 04.13
Oppdatert: -
Ringsaker Kirkeakademi har innkalt filosof Einar Øverenget til sitt møte i Moelv kirkesenter onsdag klokka 19.00. Øverenget tar utgangspunkt i at mennesket til alle tider har søkt å finne svar på livets mysterier, ofte inn i en åndelig sfære der en forsøker å finne svar på det uforklarlige. Hos Kierkegaard henger dette nøye sammen med spørsmålet om menneskets frie vilje. Hva er frihet, spør han. Har mennesket egentlig en fri vilje? Eller er det ikke heller angsten som driver oss til en åndelig lengsel? Tro og filosofi er hos Kierkegaard usammenlignbare størrelser. Kristendommen - det at «guden ble menneske», er et uløselig tankekors for han. Nettopp derfor må den troende klamre seg til korset, og i denne lidenskapen ligger sannheten. Kierkegaards subjektivisme fører til at han ekskluderer det etiske fra det religiøse, idet det etiske krever den enkeltes underordning under det allmenne, mens det religiøse representerer noe absolutt overordnet. Slik blir Kierkegaard en fiende av all intellektualisering av kristendommen. Einar Øverenget, opprinnelig fra Elverum, har arbeidet med spørsmål knyttet til etikk, verdier, kulturutvikling og antikorrupsjon i norske og internasjonale selskaper. Han er rektor ved Activa Humanistisk Akademi, og er opptatt av å gjøre filosofien tilgjengelig for folk, blant annet kjent gjennom sin virksomhet som Nitimens husfilosof.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke