10. des
VISJONÆRT: Øyonn Groven Myhren. (vokal, harpe, lyrer og klokker).FOTO: CARSTEN JOSSUND
 
Draumkvedet
Øyonn Groven Myhren med flere framfører det episke dramaet «Draumkvedet» i Stange kirke søndag klokka 19.00.

Publisert: 02.jan.2014 04.13
Oppdatert: -
Balladen handler om Olav som etter 13 dagers søvn våkner opp og forteller om sine forunderlige opplevelser i det hinsidige.
«Draumkvedet» er et enestående og storslått visjonsdikt. Man vet ikke het, eller hvem som skrev det. «Draumkvedet» har vært gjenstand for omfattende gransking i mer enn 100 år, og teoriene er mange. De fleste forskere mener «Draumkvedet» ble skrevet ved slutten av middelalderen, og senest under reformasjonen i 1537.
Diktet er katolsk i innhold, og muligens påvirket av den europeiske høymiddelalderens visjoner som ble kjent gjennom norrøne oversetninger og kirkelig forkynnelse. Det regnes allikevel som et originalt norsk kunstverk og som et høydepunkt i norsk balladediktning.
Det handler om visjonene til Olav Åsteson (eller Olaf Åkneson). Han faller i djup søvn på en julaften og våkner ikke før trettendedag jul. Han rir da til kirken og forteller om drømmene sine. Han forteller om sin vandring gjennom dødsriket og skildrer kampen mellom det gode og det onde, og hvordan synderne blir straffet for sine misgjerninger.
Det finnes mange oppskrifter av draumkvedetekster, spesielt fra Telemark, men mange er bare bruddstykker. «Draumkvedet» ble først allment kjent i 1840-årene, gjennom oppskrifter hentet av Jørgen Moe og M.B. Landstad. Moltke Moes restitusjon fra 1890-årene, basert på flere oppskrifter, er den mest kjente varianten i dag.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke