13. des
HAMARDOMEN: Vernebygget på Domkirkeodden har vært foreningens fanesak.
 
Fortidsminner i 110 år
Fortidsminneforeningen avdeling Hedmark feirer 110-årsjubileum på Domkirkeodden i Hamar med oppmøte i barfrøstua lørdag klokka 16.00.

Publisert: 20.jun.2012 04.13
Oppdatert: -
I 1902 ble den Oplandske Filialafdeling av Fortidsminneforeningen opprettet. Fem år senere ble den delt i to, Hedmark og Oppland avdelinger. Gjennom hele 1900-tallet var bevaring av domkirkeruinene på Hamar en av avdelingens høyest prioriterte oppgaver. Et drøyt tiår etter at debatten om vernebygget raste, mener foreningen at tiden er inne til å ta et tilbakeblikk, og inviterer til to foredrag lørdag.
Under vignetten «Domkirkeruinen, fra parkmøbel til kulturminne i særklasse» forteller konservator ved Hedmarksmuseet, Tor Sæther, om domkirkeruinens restaureringshistorie fra midten av 1800-tallet fram til prosessen omkring reisingen av vernebygget på 1990-tallet.
Bygningsantikvar og medlem av Fortidsminneforeningens hovedstyre Ola Fjeldheim tar for seg «Håndfaste ruiner og flyktige tanker - hva skal vi bevare i dag og i morgen»? Han viser hvordan debatten rundt bevaringen av ruinen la viktige premisser for vernepolitikken som føres i dag, også på landsbasis.
Etter foredragene tas publikum med inn i vernebygget. Alle som vil fortsette kvelden inviteres til sankthansfeiring med grilling ved Mjøsas bredd. Ta med mat og drikke, så sørger foreningen for varm grill og dessert.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke