15. des
EGIL M. KRISTIANSEN: Skriver om nazibrutaliteten som rammet stangesamfunnet.
 
«Gammalt frå Stange og Romedal»
Stange Historielags årbok «Gammalt frå Stange og Romedal 2012» lanseres i Grevskapet på Stange bibliotek tirsdag klokka 19.00.

Publisert: 05.nov.2012 04.13
Oppdatert: -
Årets utgave er nummer 42 i rekka. Hovedtemaet er sosialhistorie, men boka rommer også annen lokalhistorie.
Ivan Hagen er programleder under lanseringen, det blir sang og musikk ved Tor Karseth og møte med flere av artikkelforfatterne.
Bidragsyterne er trofaste artikkelforfattere og flere debutanter, som Terje Johansen, som skildrer livet til en småbrukerfamilie i Ottestad. En av de etablerte, Svein Erik Ødegaard, tar leseren med under kirkegolvene i Stange og Ottestad, og viser hvordan de kondisjonerte ble gravlagt i tidligere tider.
15 forfattere tar for seg blant annet ei butikktrapp som har mange historier å fortelle, om arbeiderklassens hodeplagg, om søndagsskolen i Romedal, om Arbeider'n på Espa, barnebunader, barketjuveri, og om hvordan det var å vokse opp i «stasjonsbyen» Ottestad på 1950-tallet.
I to artikler markeres 70-årsminnet for det dramatiske krigsåret 1942.
Rolv A. Amdal skriver om hvordan nazistene først avsatte, og senere arresterte, bestyreren på Jønsberg landbruksskole.
Egil M. Kristiansen forteller hvordan nazistisk brutalitet rammet stangesamfunnet, etter at russiske krigsfanger hadde rømt sommeren 1942. Samtidig tar han for seg hvorfor råskapen bare rammet Stange og ikke Romedal.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke