9. des
TOFTES GAVE: Roar Tinholt forteller om teaterstykket «Reiser ut når tiden kommer» under kirkekaffen.
 
Gudstjeneste med foredrag
Søndag klokka 11.00 er det prostigudstjeneste for Ringsaker prosti i Nes kirke med kirkekaffe og foredrag.

Publisert: 05.okt.2013 04.13
Oppdatert: -
Under gudstjenesten vil flere av prestene i Ringsaker delta. I tillegg deltar Furnes kirkekor med sang, og Lars Hulleberg på kornett. Det er dåp og nattverd. Etter gudstjenesten serveres det kirkekaffe i kirken.
Under kirkekaffen vil regissør Roar Tinholt holde et foredrag om teaterstykket «Reiser ut når tiden kommer», som var satt opp på Sund på Helgøya (Toftes Gave) tidlig i sommer.
Tittelen kommer fra en tekst som er risset inn av en av Tofte-gutta i tømmerveggen på stabburet på Sund. Teaterstykket er lagt til året 1906, og handler om guttene som ble plassert på guttehjemmet Toftes Gave fordi de var vanskelige, eller fordi foreldrene ikke klarte å ta seg av dem. Mange barn hadde en tung og vond tid, skilt fra familie og hjem. Samtidig hadde noen gutter det bra.
Både skuespillere og tilskuere opplevde sterke inntrykk, og spørsmålet er om vi har noe å lære av dette i dag.
Toftes Gave ble gitt til Christiania kommune av forretningsmannen Andreas Tofte midt på 1800-tallet, og var det eneste barnehjemmet i landet.
Inntil det ble nedlagt i 1949 hadde hverdagen for til sammen 3.000 gutter vært preget av underernæring, mishandling og trakassering, ifølge Harald Thuen, som har skrevet doktorgradsavhandlingen «Barneredningens oppdragelsesdiskurs 1820-1900. Eksempelet Toftes Gave» (2001).
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke