13. des
RUNDTUR: Turen Helgøya rundt i vannkanten må gås før Mjøsa stiger. Bildet er fra 2008.
 
Helgøya rundt til fots
Hamar og Hedemarken Turistforening arrangerer fottur rundt Helgøya søndag med oppmøte på Skurven, på Helgøya, rett til høyre etter brua.

Publisert: 23.apr.2016 04.00
Oppdatert: 23.apr.2016 03.59

Turen følger strandkanten rundt når vannstanden er på det laveste. Denne turen er det bare mulig å gå om våren før Mjøsa stiger.

Turen er på snaut 21 kilometer og varer rundt sju til åtte timer. Turistforeningen oppfordrer deltakerne til å ta med godt med niste og drikke, godt fottøy, gjerne fjellstøvler da underlaget er mye stein. Bente og Svein Ødegaard er turledere. Turen kan være krevende for mange og den passer best for voksne. Det er åpent for alle og ingen påmelding er nødvendig. Det legges opp til alternativ tur ved dårlig vær.

For dem som ikke kjenner Helgøya kan det være greit å vite at den er landets største ferskvannsøy med 18,3 kvadratkilometer. Midt på øya ligger det 331 meter høye Eksberget. Jorden er fruktbar på grunn av de kalkrike og delvis løse kambrosiluriske bergartene som øya er bygd opp av. Mer enn 50 prosent av øya er dyrket. Floraen er rik, og øya har flere store gårder, blant andre det gamle herresete Hovinsholm i sør.

På Hovinsholmen utenfor sørspissen av øya er en gravhaug reist over Guttorm, som falt i kamp mot Halvdan Svarte. På Hornsodden vest på øya ligger flere gravrøyser fra bronsealderen. Kirkegården ved Helgøya kirke er kjent for sine ortodokse graver.

Navnet Helgøya kommer av norrønt Eyin helga «Den hellige øy». (Kilde: Store Norske Leksikon).

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke