10. des
FLAGSTAD PÅ IRSTAD: Inger Marthe Bretten kåserer og Tone Østli synger.
 
Irstad, Kirsten Flagstads oase
Kirsten Flagstadmuseets venneforening innbyr til foredrag og kort konsert i Kirsten Flagstadmuseet søndag klokka 13.00.

Publisert: 22.aug.2015 04.01
Oppdatert: 22.aug.2015 04.02

Temaet er «Irstad, Kirsten Flagstads oase i Romedal», og Inger Marthe Bretten kåserer om Flagstads liv og besøk på gården.

Irstad gård i Romedal var et viktig tilfluktssted for operastjernen gjennom mange år, og hun var godt kjent på gården hvor hun oppholdt seg i feriene i flere år i 1920-årene sammen med datteren Else.

I krigsårene la Reichskommissar Terboven stort press på Kirsten Flagstad for å få henne til å synge på slottet. Det nektet hun konsekvent og søkte tilflukt på Irstad senhøstes i 1943. En dag hun satt i stua på Irstad og strikket, ringte telefonen. Gardskona Marthe Bretten fikk spørsmål fra nabokjerringa om hun ikke kunne be Kirsten Flagstad holde en liten konsert, siden hun først var der. Dermed var den eneste konserten i Norge under krigen et faktum. Tilhørerne på Irstad besto av 30 spesielt inviterte gjester de kunne gå «gode» for. Kirsten Flagstad akkompagnerte seg selv på piano, og programmet besto utelukkende av norske sanger.

I tillegg til kåseriet blir det en kort konsert med sopranen Tone Østli og Elisabeth Lundeby (piano), som framfører deler av repertoaret Kirsten Flagstad sang på Irstad i 1943. Tone Østli har et nært forhold til Kirsten Flagstad gjennom mange års deltakelse på Flagstadfestivalen, samt intimkonserter på museet.

Servering av kaffe og kaker hører også med i arrangementet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke