6. des
jernverksspillet: Avslutning med mange av aktørene. (Arkivbilde).
 
Jernverskhelg på Feiring
«Menn av malm, jenter av jern» spilles i år for 13. år på rad. Spillet er skrevet av Tor Karseth og i alt 55 skuespillere står på scenen ute i Feiring jernverk.

Publisert: 02.aug.2012 04.13
Oppdatert: -
Jernvekt ble anlagt i 1798 og var i drift fra 1806 til 1818. På det meste levde og arbeidet 168 menn, kvinner og unger ved Torgunrudelva. Som en del av Eidsvoll værk, eid av Carsten Anker, inngår Feiring jernverk som en viktig del av hendelsene på Eidsvoll i de dramatiske åra rundt 1814. I dag er Jernverket underlagt Eidsvoll museum. Publikum får bli med tilbake til 1808. Det er uår, nød, fattigdom, sjukdom og krig. Over arbeidsfolka står forvalter Klouman, verkseier Carsten Anker, presten og Vårherre. Arbeidernes situasjon i jernverket og ved gruveplassene er til tider ganske håpløse. Via dramatikk, humor, romantikk og alvor blir flere menneskeskjebner fulgt.
Hendelsene og karakterene er hentet fra virkeligheten. Hvert år er det noen nytt i stykket. I år er det med litt om de svenske arbeidernes forsøk på opprør.
Stykket varer rundt to timer inkludert pause og det bør absolutt nevnes at stykket passer for hele familien.
Jernverkshelga byr på mye mer: Gruvevandring med teater i St. Pauls gruve. Et besøk til Carsten Ankers representasjonsbolig Kristenkollen, som er under gjenoppbygging. Og mye moro for unga, som natursti, konglefjøs, lage kvennkall i elva og balanseleker. Søndag holder Trond Nordahl friluftsgudstjeneste i jernverket.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke