14. nov
 
Klassisk oksestek
En klassisk oksestek går aldri av moten. Uansett anledning er dette en smak i verdensklasse.

Publisert: 04.mar.2013 04:13
Oppdatert: -
Ingredienser
1 ½ kg surret oksestek
2 ts salt
1 ts pepper
1 stk løk
2 stk gulrot
5 dl vann
Rødvinsaus:
7 ½ dl rødvin
3 stk sjalottløk
7 ½ dl oksekraft eller buljong
150 g usaltet smør
¾ ts salt
¾ ts nykvernet pepper
1. Gni steken inn med salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen.
2. Skrell løk og gulrot, del løken i båter og gulrøttene i biter. Legg steken i en ildfast form eller langpanne og fordel løk og gulrøtter rundt. Sett den i forvarmet stekeovn på 125 °C, hell vann i bunnen . Etterfyll vann i løpet av steketiden hvis det er nødvendig.
3. Steketiden er avhengig av tykkelsen på steken, men beregn ca. 2 1/2 time. Når termometeret viser 65 °C er steken rosa inni. Ved 70 °C er snittflaten grå. La steken hvile ca. 15 minutter før du skjærer den i skiver.
4. Lag saus mens steken er i ovnen. Skrell og finhakk løk. Ha den i en gryte, tilsett rødvin, og kok det inn til 1/4 (til det får en «marmelade» konsistens), dette tar minimum 30 minutter. Tilsett kraft og kok det inn til halv mengden, ca. 15 minutter. Sil, og rør inn kaldt smør. Smak til med salt og pepper.
Smaker godt med Fløtegratinerte poteter og stekte grønnsaker.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke