6. des
DANS: Kurdisk dans er et fargerikt skue.
 
Kurdisk nyttår
Kurdisk kulturforening i Hedmark innbyr til feiring av kurdisk nyttår, Newroz, på Ridabu skole lørdag klokka 18.00. Men før programmet starter på Ridabu, tennes det tradisjonelle Newroz-bålet på Koigen.

Publisert: 20.mar.2015 04.00
Oppdatert: 20.mar.2015 04.00

Den kurdiske nasjonalsangen, «Ey Reqib», skal avsynges, og det blir tale ved foreningens leder Osman Kawkabishad, kurdisk musikk og sans, leker for barna, servering og dikt, taler og visesang.

Kurdisk nyttår feires med bålbrenning. Så allerede klokka 17.00 starter markeringen med Newrosbål på Koigen, ute ved Mjøsa.

Newroz betyr ny dag eller ny sol, og representerer frigjøringsviljen til folket. Etter kurdisk tidsregning går vi nå inn i år 2715.

– Newroz er et symbol for frihet og kamp for demokrati, kurderens grunnleggende menneskerettigheter og et fritt Kurdistan. Newroz markerer motstand mot okkupantene Tyrkia, Syria, Iran og Irak, og kurderne i Iran, Syria og Tyrkia kan ikke feire Newroz etter sine ønsker fordi styresmaktene kontrollerer alle bevegelser og newrozfeiringen. Det er forbudt å heise det kurdiske flagget og holde politiske taler. Newroz er ikke bare en høytidsfeiring, men også en politisk kamp og kulturell markering for å oppnå målet- et fritt Kurdistan, sier leder av Kurdisk Kulturforening Hedmark, Osman Kawkabishad, som legger til at feiringen er åpen for alle.

Kurdistan er delt mellom fire stater, Tyrkia, Iran, Irak og Syria, og den kurdiske befolkningen teller rundt 40 millioner mennesker.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke