7. des
KONSERT: Multimusiker Edy Mihaescu.
 
Markering av krystallnatten

Publisert: 08.nov.2014 04.00
Oppdatert: 08.nov.2014 03.59

Søndag klokka 18.00 er det krystallnattmarkering med konsert i Hedemarkmuseets aula. Den rumenske multimusikeren Edy Mihaescu spiller jødisk musikk på panfløyte og fiolin og synger til eget akkompagnement. Mihaescu har hatt flere turneer i Norge og gitt ut flere cd-plater. Det blir både glad og melankolsk musikk denne kvelden, med kjente toner spesielt fra Øst-Europa. Dansegruppen Menorah opptrer, Britt Torhild Øynes spiller trompet og hamarordfører Morten Aspeli deltar. I pausen blir det kaffe og kaker. «Krystallnatten var natten mellom 9. og 10. november 1938 i Tyskland, da naziregimet iverksatte omfattende voldshandlinger mot jøder og jødisk eiendom i Tyskland og Østerrike. Navnet henspiller på de store mengder glasskår fra vindusruter i de jødiskeide butikkene som ble knust. Nazistene forsøkte å framstille ødeleggelsene som folkelig raseri, men i virkeligheten var det regissert av NSDAP og i stor grad utført av SA og SS. Men noen steder var også lokalbefolkningen med på ødeleggelsene. Mer enn 1.400 synagoger, bedehus, forsamlingssteder, flere tusen butikklokaler, private leiligheter og jødiske gravsteder ble rasert. 91 jøder ble drept, og i slutten av måneden ble rundt 400 jøder drept eller drevet i døden», står det å lese i Store Norske Leksikon. Markeringen arrangeres av Estergruppen i samarbeid med Sammen For Hamar, Frikirken, Filadelfia, Ungdom i Oppdrag, Fredtun, NLM, Livets Senter, Israelsmisjonen og Glåmdal Israelsforening og er støttet av Hamar kommune.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke