9. des
HELGØYA KIRKEGÅRD: Har rundt 50 ortodokse graver.
 
Minnegudstjeneste
Helgøya kirke har gudstjeneste sammen med Den Ortodokse kirke søndag klokka 17.00. Under kirkekaffen forteller Karin Olssøn om østeuropeerne på Helgøya og «russergravene» på kirkegården.

Publisert: 14.jul.2012 04.13
Oppdatert: -
Først er det en kort gudstjeneste i kirken før det blir minnegudstjeneste på de russisk-ortodokse gravene med påfølgende kirkekaffe, der Karin Olssøn forteller om østeuropeerne som bodde på Helgøya.
I et hjørne av kirkegården er det et femtitall graver med ortodokse kors.
De fleste er etter hviterussere som flyktet fra revolusjonen og kom som kvoteflyktninger til Norge etter et mellomopphold i Kina. De tilbrakte sine siste dager på Helgøya.
Therapon Johannes Hümmerich (1900-1988) var munkeprest og leder for Hellige Nikolai Menighet i Oslo fra 1952 til slutten av 1970-tallet.
Han fikk Flyktningerådet til å opprette flyktninghjemmet Granlien på Helgøya, og i 1956 ble det innredet et russiskortodokst kapell på Granlien, ettersom stedet fortrinnsvis var bebodd av russere fra Det fjerne østen.
I 1983 ble Granlien Flyktningehjem nedlagt og kapellet demontert. Men minnet om denne tiden finnes fortsatt i den ortodokse parsellen på kirkegården.
Her ble fader Therapon selv gravlagt i 1988, og siden har menigheten hver sommer forrettet minnegudstjeneste for dem som ligger der. Ofte skjer det i samarbeid med den lokale menigheten.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke