15. des
ARKIVDAG: Trond Pedresen forteller om «Russergropa».
 
Møteplasser
Arkivdagen 2012 har tema «Møteplasser», og Statsarkivet i Hamar og Vang historielag arrangerer historisk vandring i Øvre Vang lørdag klokka 12.00 med møteplasser i lokalsamfunnet som tema.

Publisert: 12.okt.2012 04.13
Oppdatert: -
Det er oppmøte på Myrdal gård i Rønningstadvegen 80. Følg skilting fra Wiik matsenter.
Arrangementet starter ved gapahukene på Myrdal med enkel servering og foredraget «Sovjetiske krigsfanger i Norge 1941-1945» ved forsker ved Falstadsenteret i Nord-Trøndelag. Marianne Neerland Soleim, som har skrevet doktorgradsavhandling om emnet.
Etter foredraget blir det vandring i lett terreng til «Russergropa» og husmannsplassen Løbergsmoen, der bygdebokforfatter Ole Jacob Tomter forteller om stedet.
I 1942 rømte flere sovjetiske krigsfanger fra jernbanetransport i Hedmark.
Det blir innslag som illustrerer møtet mellom lokalbefolkningen i Vang og noen av fangene som klarte å rømme. Noen av dem ble i en periode gjemt og passet på i en dyregrav i skogen i Øvre Vang, også kjent som «Russergropa», før de ble hjulpet videre til Sverige.
Her ble de skaffet mat og klær i det skjulte fra flere medhjelpere, og denne møteplassen mellom lokalbefolkningen og de fremmede fangene på flukt, er et mål for vandringen.
Trond Pedersen som har skrevet et hefte om «Russergropa i Øvre Vang», forteller om hendelsene.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke