6. des
PAUL DENAIS: Holder sin årlige orgelkonsert i Espa gamle bedehus.
 
Paul Denais årlige orgelkonsert

Publisert: 27.aug.2011 04.12
Oppdatert: -
De årlige orgelkonsertene hos Paul Denais i Espa gamle bedehus er blitt en tradisjon siden starten i 1987, da husets flotte orgel kom fra Mysen kirke til Hedmarken.
Søndag er det klart for årets konsert, og denne gangen står J.S. Bachs Passacaglia og fuge på programmet, spesielt med tanke på den nye bass-stemmen.
I tillegg blir det fransk barokk og variasjoner over en barnesang av Mozart, som skal omringe de populære improvisasjoner av Denais over temaer gitt av publikum.
I sommer har Denais installert en stemme til, nemlig en violonbass som er16 fot eller fem meter høy, og som kommer fra Sandefjord kirke og er fra 1905.
Bassene på et orgel spilles med føttene på de 30 pedaltangenter. Da blir det 30 piper per stemme. Nå har orgelet cirka 1.000 piper, og har vært omintonert i fransk romantisk stil av Denais.
Overføringen fra tangentene er pneumatisk, det vil si at luft under trykk sendes til en ventil under pipen.
Denne type overføring ble oppfunnet i 1880 fordi den mekaniske overføring var for tung ved kobling av to manualer, og mange organister fikk senebetennelser.
I tillegg til vakker musikk blir det servering. Det er også mulig å reservere plass over telefon.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke