20. aug
SPONSORJAKT: Teater Innlandet er på jakt etter sponsorer og skal ansette en person som skal jobbe med det. På bildet teatersjef Janne Langaas.FOTO: JENS ERIK JENSRUD
 
Teater Innlandet med sin egen sponsorjeger
Teater Innlandet skal ansette en egen sponsorjeger.

Publisert: 21.mar.2011 14:45
Oppdatert: -
Teater Innlandet skal ansette en egen sponsorjeger.
Teater Innlandet har ingen sponsorer i dag, men målet er å få til en rask endring på det. Styret i Teater Innlandet har vedtatt å engasjere en person i to år for å jobbe med ekstraordinære oppgaver, som å øke inntektene gjennom sponsing, søke om offentlige midler og inngå såkalte barteravtaler. (Begrepet barteravtaler går i korthet ut på å skaffe varer og tjenester til reduserte priser.)

Bakgrunnen for vedtaket er at Kulturdepartementet forventer at teatrene som får statstilskudd, skaffer seg inntekter utover det som kommer inn på billettsalg. Sponsorinntekter er en mulighet for slike ekstrainntekter.
Styret foretok beslutningen på grunnlag av et dokument utarbeidet av teatersjef Janne Langaas, styremedlem Arild Halvorsen og markeds- og informasjonssjef Jan Lier.
Hege Strand Søraa, direktør i Teater Innlandet, opplyser at stillingen vil bli lyst ut i løpet av mars eller april.
- Stillingen må minst dekke seg selv. Vi håper å få inn en halv million kroner årlig i sponsorinntekter, og det skal dekke deler av lønnen til vedkommende som blir ansatt. Vedkommende skal også jobbe med søknader om for eksempel Interreg-penger, samt med å følge opp sponsorer og prosjekter, sier hun.
- Sponsorkroner sitter gjerne hardt, og mange sponsorer er opptatt av å få noe tilbake. Hva kan dere tilby?
- Vi kan først og fremst tilby teaterbilletter. En annen mulighet er at en sponsor går inn og støtter en bestemt forestilling. Da kan sponsoren for eksempel bli synliggjort ved å få logoen sin på markedsmateriellet, sier Strand Søraa.
Hun opplyser at Teater Innlandet pr. dags dato ikke har noen sponsorer, men at institusjonen har fått signaler fra potensielle sponsorer, som kan være interessert i å være med på å støtte teatret økonomisk.
- Nylig ble det kjent at Norsk Tipping, i form av å være idrettssponsor, blandet seg inn i hvem som skal være kaptein på HamKam kommende sesong. Frykter dere at sponsorer vil blande seg inn i Teater Innlandets programmering, at noen vil eventuelt vil forlange å stoppe stykker, som av en eller annen grunn oppfattes som problematiske?
- Vi kan ikke stille oss i en slik situasjon. Det er teatersjefen som bestemmer repertoaret, og en eventuell sponsing av Teater Innlandet kan ikke begrense teatersjefens kunstneriske frihet. Den saken er klar, sier teaterdirektøren.
STATEN oppfordrer stadig institusjonene til å styrke sine egeninntekter, sponsorinntekter inkludert.
Norsk Teater- og Orkesterforening (NTO), der Teater Innlandet er medlem, har derfor fulgt utviklingen på sponsormarkedet siden 2005.
I 2009 utgjorde sponsorinntekter og gaver i gjennomsnitt 2,3 prosent av totale driftsinntekter, omtrent samme andel som i 2005. I 2009 mottok NTOs 43 medlemmer samlet rundt 70 millioner kroner i sponsorinntekter og gaver.
Foreningen opplyser at sponsormidlene og gavene er ulikt fordelt. Generelt har de store, nasjonale institusjonene mer sponsormidler og gaver enn region- og landsdelsinstitusjonene og andre, mindre virksomheter. Musikk får generelt mer enn teater.
Foreningen påpeker at det ikke er grunnlag for å si at sponsorinntekter og gaver er i ferd med å øke eller bli en viktigere del av institusjonenes totale inntekter. Foreningen er også opptatt av at sponsorinntekter og gaver er svært konjunkturavhengig.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke