20. aug
 
Teatertriumf på Hoel gård
Elsket, hatet, utstøtt og stemplet som landsforræder. Mytene er mange om storbonden Halvor Hoel, og Nes Friteater formidler historien på en glimrende måte.

Publisert: 29.jul.2016 08:45
Oppdatert: 29.jul.2016 09:02

Årets storsatsing på Hoel gård vil nemlig sitte igjen som et av sommerens store triumfer på Hedmarken.

I 2015 var det 200 år siden storbonden Halvor Hoel ble valgt som representant fra Hedemarkens Amt til Norges første ordinære storting. Det var allikevel ikke alle som var like begeistret for Hoels tilstedeværelse i nasjonalforsamlingen. Hoel står i en mørk skygge av grove beskyldninger, utukt og mangel av anstendighet. Det var allikevel hans evne til å utfordre embetsstanden, først og fremst på vegne av Norges bondenæring, som virkelig fikk det til å koke i topplokkene blant landets mektigste. Forestillingen er basert på historiske fakta, folketellinger, kirkebrev og Hoels egne brev, samt manusforfatter Aud Kolltveits egen diktning.

Sommerens storsatsing er den største oppsetningen i Nes friteaters historie, og her har de virkelig fått utbytte for satsingen. «Historien om Halvor Hoel» lykkes nemlig med det aller meste, og historien formidles på overbevisende, underholdende og morsomt vis av Nes Friteater. Skuespillerne overbeviser, og lysdesignet våknet virkelig til live når mørket senket seg over gårdstunet. Regissør Herman Bernhoft og manusforfatter Kollteveit har gjort flere smarte og fortellergrep, og forestillingen sys effektivt sammen ved hjelp av tilbakeblikk, frampek, levende bilder og direkte fortellerroller. Med mektige Hoel gård som rammeverk preges forestillingen dessuten en helt spesiell historisk sus. Det er lenge siden den sagnomsuste storbonden tuslet rundt på Nes, men med den vakre gårdsbygningen ruvende i bakgrunnen er det enkelt å drømme seg tilbake i tid. Musikken er vakkert komponert av Petter Winther etter inspirasjon fra Hoels egen musikk, og fra orkesterplass gjør den musikalske trioen en god job med formidlingen. Halvor Hoel levde store deler av livet i opposisjon med maktmenneskene i hovedstaden, og det er hyggelig se at bondehøvdingen nå får sin store triumf i form av Nes Friteaters glimrende gjenfortelling.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke