18. aug
 
Terjes Uriah Heep-tempel
Fredag 8. august lander hardrockdinosaurene fra - 70-tallet, Uriah Heep, utenfor Mølla Storsenter i Brumunddal. Kan hende har bandets eneste originalmedlem, gitaristen Mick Box (67), varmet opp i en kjeller i Ottestad ...

Publisert: 05.aug.2014 10:49
Oppdatert: 05.aug.2014 13:20

Heepster (les: fan) og samler, bankmannen Terje Larsen, smiler når han tenker tanken.

- Det hadde jo vært stort, da, om han hadde kommet innom, spandert signaturen sin - og kanskje vi til og med hadde vi fått tatt en bilde ...

To karer som står bak festivalen «Tømmerstock» i Brumunddal 8.-9. august, Rune Myhren og Tor Melgalvis, vrir litt på seg, sier at et slik besøk hadde vært topp å få til, men at slike gitarstjerner har trangt om tid, men at de selvsagt lover å gjøre alt de kan for å få til et slik eksklusivt besøk.

EN LITEN SKATT

«Mer enn moderat interessert», er det merkelappen for en som bygger et eget «tempel» for sin egen samleinteresse? Det er i alle fall ikke å overdrive. Her i denne eneboligen, i et helt standard villastrøk, litt i utkanten av en helt normal norsk småby, skjuler det seg en liten skatt i kjelleren: en stilig Uriah Heep-samling.

- Samlingen består av «Uriah Heep- og relatert», understreker Terje Larsen - og med det, så mener han for eksempel plater tidligere medlemmer av gruppa har gitt ut som soloartister.

Her er 350 lp-er (220 Uriah Heep), 370 singler (260 Uriah Heep), 164 cd-er (100 Uriah Heep). Her er bilder, her er plakater, her er magasiner, her er konsertbilletter, her er autografer. Alt fint presentert i det flotte rommet som Terje Larsen lagde for fire år siden.

Med ken hensley på bar

Vi har også tidligere skrevet om Terje Larsen og hans interesse, men siden den gang har alt vokst - og ikke minst er alt nå tatt vare på i dette nye «tempelet».

Den gang, i 2008, kom Ken Hensley (ex. gitar/keyboard Uriah Heep) til Stange, Terje Larsen møtte ham i Stange sentrum på dagtid for en prat - og musikkjournalist Svein Erik Løberg refererte: «Det var da også tydelig at de to kjente hverandre fra tidligere.»

Ikke dårlig observert, fordi Terje Larsen har møtt gutta i Uriah Heep mange ganger - og det er heller ikke så rart, da han har opplevd gjengen 16 ganger i Norge.

En gang, i mars i 2002, stakk Terje og noen kamerater til Oslo, for å oppleve Ken Hensley, og de fant like godt på at de skulle oppsøke hotellet der superstjernen bodde. Ken dukket opp, satte seg i hotellbaren sammen med gutta, pratet løst og fast, men, som en av gutta refererte: «we had to buy him some beers» - og det gjorde de selvsagt - og i en og en halv time hygget de seg sammen.

- Dette er jo svært jordnære folk, sier Terje Larsen.

- Jordnære og hyggelige.

Alle kjenner vi igjen låtene, om vi sjekker noen eksempler på internett. I alle fall alle som har vokst opp med åpne ører på sytti- og åttitallet. Kanskje er titlene mer kjent til de tre andre i «The big four»; Deep Purple, Black Sabbath og Led Zeppelin. Men Uriah Heeps superproduksjoner kom som perler på en snor på -70-tallet; «Look at Yourself» (1971), «Demons and Wizards» (1972), «The Magician's Birthday» (1972), «Sweet Freedom» (1973), «Wonderworld» (1974), «Return to Fantasy» (1975), «High and Mighty» (1976), «Firefly» (1977), «Innocent Victim» (1977), «Fallen Angel» (1978) - og la oss ta med «Conquest» (1980).

Uriah Heep? Navnet er ganske enkelt plukket fra Charles Dickens bok «David Copperfield», hvor «Uriah Heep» er en av karakterene.

- Dickens var på alle lepper i jula i -69, da man forberedte Dickens-jubileet (hundre år etter hans død) i 1970 ..., skriver han som har gitt ut «Historien om Uriah Heep», Kirk Blows, på de offisielle hjemmesidene.

BLE HEKTA SOM 14-ÅRING

Terje Larsen fikk låne ei plate, ««Demons and Wizards» (1972), av en kamerat, og det var i 1973, og Terje var 14 år, og han «tok opp» plata på kassett. Og så var det gjort. Han var hekta.

- Utslaget var koringen, gitarspillet til Mick Box og hammondorgelet til Ken Hensley, fortalte Terje Larsen i intervjuet med Hamar Arbeiderblads musikkjournalist Svein Erik Løberg i 2008.

- På åttitallet gikk jeg vel fra å være fan til å bli samler, sier han i dag.

- Jeg liker jo musikken i dag, også, altså.

Allerede i 1974 slapp Uriah Heep løs sitt kvasse temperament i Norge, på Jordal Amfi, og det med det som er kalt den beste besetning; med de mest kjente navnene, Mick Box (gitar), David Byron (vokal), Ken Hensley (keyboards) og Lee Kerslake (trommer). Siden den gang har tjuefem-tretti musikere gått på og av scenen for Uriah Heep.

Terje Larsen så sin første liveversjon av bandet i Oslo i 1980, og bandet besøkte Hamar i 1985, med den trofaste fan i salen - og til sammen har Terje Larsen sett Uriah Heep seksten ganger i Norge.

- Aldri i utlandet?

- Nei, men jeg har deltatt på «heepvention» (samling for Uriah Heep-fans) i London.

Juvel i samlinga

Juvelen i samlingen hjemme i Ottestad er ikke signert Uriah Heep, verken trykket på label, eller håndskrevet med tusj. Dette handler om en singelskive, eller rettere sagt to singler.

- Utgivelsen er fra den gang gruppa hadde navnet «Spice», og singelen kom i 1968. Det kom en promoutgave og en original - og den originalen har faktisk tilhørt gitaristen som fortsatt er med i bandet, Mick Box - og er solgt til meg via en som i sin tid fikk platen av ham. Det er juvelen i samlingen.

På veggen henger et trommeskinn, i en flott ramme, og med et par trommestikker, og trommeskinnet bærer teksten «URIAH HEEP LIVE» - og det morsomme er at samleren nå har fått kloa i et magasin, «Rock'n'roll» som viser et bilde fra turneen i 1973, fra «Gröna Lund», hvor trommeslageren, Lee Kerslake, sitter bak stortromma med nettopp dette skinnet.

Noe mangler jo alltid i en samling. I «Uriah Heep-tempelet» i Ottestad mangler cirka førti singler, og en lp, et «the best of-album» fra New Zealand.

- Men dette albumet har jeg aldri sett, sier Terje Larsen.

- Og da er vi vel kommet fram til de litt mer følsomme spørsmålene; favorittalbum og favorittlåt?

- Det er ikke lett, men jeg tenkte meg at du ville spørre - så jeg har tenkt meg nøye om ...

- Og ...?

- Beste låt er «Pilgrim» fra albumet «Sweet Freedom», utgitt i 1973. Og beste album ..., ja, det må være «Uriah Heep Live - January 1973», det er jo et album som ikke står noe tilbake for et album som Deep Purples «Made in Japan» (-72).

Det er kun dager igjen til legendariske Uriah Heep igjen står på scenen i Norge, først i Brumunddal, og dagen etter i Fredrikstad, om noen skulle få skikkelig fot ...

For den som ikke allerede er helt inne, så må vi få lov til å anbefale et par tastetrykk på «YouTube» - og det er slettes ikke vanskelig å finne fram - til året 1973, til 26. januar, til England, til Birmingham, til legendariske «Town Hall» - og bare la -70-tallet gripe godt tak - og skru for all del opp volumknappen:

«Would You welcome, please, Englands own Uriah Heep!»

 
STJERNETREFF: Terje Larsen møtte tidligere Uriah Heep-stjerne, Ken Hensley, av alle steder, i Stange sentrum.
EN DEAL?: Kan gutta bak festivalen, Rune Myhren (til venstre) og Tor Melgalvis, vise Mick Box vegen til Ottestad ...? Foto: Remi Laakso
HJEMMETEMPEL: Uriah Heep-samler, og fan, Terje Larsen (55), har bygget sitt eget Uriah Heep-tempel, hjemme i kjelleren.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke