19. aug
TIL SJØS: Espen Mauno (foran) og John Nyutstumo er to gode skuespillere på scenen.
Foto: Kristin Aafløy Opdan
 
Severdig seilas
Teater Innlandet har laget godt og ujålete teater av Jon Michelets «Skogsmatrosen»; om ung utferdstrang, hjemlengsel og møte med det ukjente.

Publisert: 30.apr.2017 08:40
Oppdatert: 30.apr.2017 11:31

Regissør Janne Langaas ville ikke lage en forestilling om krigsseilere, men om en ung gutts reise fra naiv ungdom til mann. Det er et valg som kommer tydelig frem, og denne tydeligheten er en av grunnene til at forestillingen fungerer så bra. Langaas og co har rendyrket det enkle, både i scenografi og fortellerstil. Og det har lykkes, mest av alt fordi hun har to gode skuespillere på scenen.

Farlig farvann

Espen Mauno som den unge utgaven av Halvor Skramstad, er likanes og troverdig, og man har lyst til å bli med denne unggutten ut på tur, fra første stund. Makker John Nyutstutmo spiller de andre rollene, i starten og slutten er han også en eldre versjon av Halvor. Å se den unge Halvor gjennom øynene til den eldre, er en smart måte å starte historien på. Nyutstutmo er spesielt god på å spille olm gubbe, og morer publikum som Halvors gretne far og andre autoritetsfigurer og rare sjøulker. Gjenkjennelige, dog småkarikerte figurer, samt en del ordentlig ramsalte replikker, er med på å gjøre dette til en fornøyelig reise, selv om vet at vi skal ut i farlig farvann.

Trygt i havn

Vi blir med på Halvors første møte med Syden, med synd, og kjærligheten. Det er eventyrlyst, orkan, og så -  frykten for hva som skjer med familie og venner hjemme i det okkuperte Norge. Alvoret balanseres hele tiden med humor, og de stadige stemningsskiftene hjelper til med å skape fremdrift. Mot slutten begynner det likevel å føles litt gjentagende, men så får Halvor endelig nytt om familien der hjemme. Og siden vi liker og heier på Halvor, blir det lille telegrammet hjemmefra et følelsesmessig klimaks, som loser historien trygt i havn og sørger for klump i halsen. Å få noe vanskelig til å virke enkelt, er ikke lett, men veldig deilig når det skjer. Derfor fortjente Teater Innlandet virkelig stående applaus og trampeklapp, som de fikk etter premieren på Åstvang Flerbrukshus på lørdag.

Terningkast: 5

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke