22. aug
ET LIV MED BIER: Trond Vidar Vedum forteller i sin bok at noen de første minnene han har fra barndomshjemmet i Valdres, var av faren som birøkter. Han mener det er bruk for flere birøktere i Norge.
 
Vedum svermer for bier – har skrevet bok om livet i bikuben
I boka «Bienes Liv» forteller Trond Vidar Vedum om sitt personlige forhold til bien.

Publisert: 13.apr.2018 14:38
Oppdatert: 13.apr.2018 14:43

Journalisten må innrømme at han selv siden barndommen av har hatt en frykt for å bli stukket av veps og bier. Den frykten bor ikke i Trond Vidar Vedum. Biolog, ornitolog og lektor, og nå aktuell med en ny bok om bier. Selv har han blitt stukket mange ganger, forteller han. Senest under produksjonen av denne boka ofret han seg flere ganger, slik at fotografen skulle få et godt bilde av en bibrodd med giftblæren intakt.

– Birøktere er ofte rolige personer. Biene merker det med en gang du gjør noen brå bevegelser, mener Vedum.

Biene har betydd mye for ham. I forordet i boka forteller Vedum om oppveksten på gård i Valdres. Et av de første minnene hans, er av faren som i svart regnfrakk og slør flyktet fra bikubene. Han hadde fått flere bier på innsiden av regnfrakken.

– Jeg har merket at det er stor interesse blant folk for bier. Derfor har jeg tenkt at dette skal være en bok som møter denne interessen. En inngangsportal til det å holde på med bier. Det er også slik at vi trenger flere birøktere i Norge.

– Er det vanskelig å være birøkter?

– Det er ikke vanskelig, men det må læres.

avgjørende

– Du er naturfagsmann. Hvor viktig mener du biene er for naturen vår?

– De er helt avgjørende. Biene pollinerer matvekster, og samspillet mellom bier og blomster er helt avgjørende. Den sørger for at økosystemet fungerer. Om biene forsvinner, vil det også slå ut på dem som lever av insekter, fuglene, og hele næringskjeden.

– Forrige bok du ga ut handlet om fugler, nå skriver du om bier. Hva blir neste bokprosjekt?

– Nå jobber jeg med et prosjekt om dyrelivet i dammen. Miljøet og livet som finnes der. Hvordan du kan bygge, og legge til rette for at sånne små miljøer skal trives.

opplever våren

– Det går mot vår, etter en lang og snøtung vinter. Hva gleder du deg mest til med vårsesongen?

– Jeg ser fram til å oppleve våren. Jeg skal ha tid til å være sammen med biene. Nå har jeg sju bikuber, jeg tenker på å skaffe meg flere. Det blir også tid til å være ute. Ligge på skauen, og få med meg orrhane, tiur og leik. Få med meg vårnatta.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke