19. aug
 
Tilbyr gavepakke til den som vil lage restaurant her
Rom Eiendom tar oppussinga. Det er bare opp til oss å finne bruken.

Publisert: 25.aug.2015 11:44
Oppdatert: 25.aug.2015 11:51

Mandag åpnet NSBs eiendomsselskap ROM Eiendom døra på vid vegg for Hamar kommune og regionen, og tilbød i praksis den rene gavepakke: Rom tar seg av oppussing og klargjøring av det fredede lokalet, som tidligere rommet Jernbanerestauranten i Hamar. Og så er det opp til kommunen, regionen og næringslivet, i samarbeid eller enkeltvis, å komme med ønsker for hva den gamle Jernbanerestauranten nå skal fylles med. For tornerosesøvnen er over, spindelvevet børstes vekk. Eiendommen skal ikke ligge brakk til jernbanestriden er over og trasévalget fastlagt.

* Jernbanerestauranten i Hamar ble bygget i 1897, og var tegnet av arkitekt Paul Due.

* Spisesalen er smykket med ni store malerier, utført av teatermaler Jens Wang.

* Restauranten har stått tom siden OL 1994. Riksantikvaren fredet lokalet i 2007, først og fremst på grunn av utsmykningen.

* Lokalet ble vasket og ryddet i fjor, men står ellers urørt, 8 år etter fredningen ble innført.

smykke for byen

– Vi ser dette som et smykke for byen, sa eiendomssjef Fredrik Mathisen i ROM Eiendom til HA, før de kommunale sjefene ankom i tur og orden. Kultursjef Morten Midtlien kom først, men hadde invitert med seg to til.

– Pr. nå har jeg ingen konkret tanke, men det er spennende å høre hva Rom Eiendom tenker, sa han forsiktigvis. Teknisk, plan og miljøsjef Reidar Aas fulgte på, og tenkte straks på kostnader og arbeid, men ble beroliget av Mathisen.

turismevindu

– Kostnadene tar vi. En tredel av våre et tusen bygninger er fredet, så dette kan vi. Kanskje kan dette egne seg for noe som henvender seg mot turisme, med en kafé i hjørnet? antydet han.

– For om dere ikke her og nå har behov for 300 kvadratmeter ferdig oppussa lokaler, så burde jo beliggenheten i seg selv være interessant?

Næringssjef i Hamar og leder i Hamarregionen Utvikling, Svein Frydenlund, så interessert på vindusrekkene mot Jernbanen og gata, og det vakre interiøret:

– Vi har i jo ønsket oss et regionalt utstillingsvindu kombinert med servering og suvenirsalg.

– Dette er et bygg i folks hjerter, sa Fredrik Mathisen.

– For vår del kan kommunen eller næringslivets aktører gjerne få lov å framleie lokalet. Det kan jo også være ideelt for folk som jobber kreativt, et kjempefint kontorlandskap for grafikere for eksempel. Men da blir det ikke for alle.

– Hamars jernbanerestaurant hører til de største i landet, og vi ønsker å forvalte den skikkelig, og venter bare på de gode ideene.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ÆRVERDIG: Slik så det ut den gangen det var drift i restauranten.
FOTO: HEDMARKSMUSEET.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke