22. aug
IKKE AKKURAT PENGEGALOPPEN: Frode Berntzen og Guren Hagen tjener ekstremt lite penger på at folk hører på musikken deres på streamingtjenester som Spotify og WiMP.
 
Tjente 18 øre på ett år
Spotify og WiMP dominerer musikkmarkedet, men artistene sitter tomhendt igjen. I fjor innkasserte Frode Berntzen 0,18 kroner.

Publisert: 16.mar.2012 10:24
Oppdatert: -

HAMAR
«Har nettopp innkassert (via TONO) kr 0,18 for streaming i utlandet i 2010! Verdensherredømme neste!» skriver Frode Berntzen på Facebook.
Han er langt ifra den eneste artisten som rister på hodet over de ekstremt lave utbetalingene fra de nettdrevne musikkdistributørene.

KNAPT ET SUKKERKORN

Musikkstreamingtjenesten Spotify har over 10 millioner registrere bruker, hvorav drøyt 3 millioner er betalende brukere. Med et månedsabonnement på 99 kroner gir det en omtrentlig inntekt på 300 millioner kroner i måneden. Snaut 3,6 milliarder i året. Av den kaken får musiker, komponist og plateprodusent Frode Berntzen 18 øre. Å kalle det en kakesmule er en overdrivelse.
- Det er forsvinnende lite, sier Berntzen, som med denne årslønnen hadde brukt snaut 900.000 år på å tjene inn kostnadene til en plateproduksjon.
- Men det var mer ment som et håndslag til mine kollegaer som skriver egne låter, og som jeg vet er frustrert over tilstandene, forteller Berntzen.

ENORME AVGIFTER

- For å bare kunne gå i null må noen lytte på låtene over 5 millioner ganger, forteller Øyvind Sauarlia i Grammofon, Guren Hagens plateselskap. Han fortviler også over distribusjonsavgiften til nettforhandlerne.
- Det er for meg uforståelig at digitalt salg, som er utrolig enkelt sammenlignet med fysisk, er så utrolig dyrt. Nettforhandlerne tar 50 prosent av salget.

Et halvt øre PER LÅT

- Det er jo ikke til å stikke under en stol at utbetalingene er latterlig lave, forteller Guren Hagen.
Etter plateselskapet har fått sin del av kaken sitter Hagen igjen med 0,06 kroner per låt som blir spilt.
- Jeg har selv vært med å kjempet for at vi musikere skal få bedre betalt fra TONO og radiostasjoner, og jeg håper at vi på sikt kan få til en bedre løsning på nettstreaming også, sier Hagen.
- Men det er jo en annen side av saken at låtskriver gjerne vil nå ut til flest mulig. I Hedmark og Oppland er det fire faghandlere som driver med musikk. Bensinstasjoner har jo også et utvalg, men det er kun basert på bestselgere. Man må på nettet hvis man skal bli hørt. Det er sånn virkeligheten er nå.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke