23. aug
KOMMER: Europe kommer til Brumunddal i juni.
FOTO: LARRY MARANO.
 
Europe kommer til Tømmerstock
Svenske rockelegender er klare som siste hovedartist til Tømmerstock 2017.

Publisert: 20.jan.2017 10:11
Oppdatert: 20.jan.2017 18:41

Europe kommer til Brumunddal og Tømmerstock fredag 23.6. Med det er festivalplakaten i ferd med å fylle seg opp, og festivalsjef Rune Myhren forteller at han er strålende fornøyd med sommerens siste hovedartist. 

- Dette føler vi setter prikken over i-en på festivalfredagen, sier Myhren. Han forteller samtidig at bandet stiller til Tømmerstock-festival med store deler av originalbesetningen.  Bandet består i dag av vokalist Joey Tempest, keyboardist Mic Michaeli, gitarist John Norum, bassist John Levén og trommeslager Ian Haugland.

- Dette er et band som hadde et lite avbrekk på 90-tallet, men som på mange måter har vært aktuelle helt siden de startet opp igjen på 2000-tallet. Joey Tempest er en utrolig frontfigur, og dette er et band som kan fronte de aller fleste festilvaler. De har holdt det gående og har fremdeles millioner av fans, sier Myhren. Festivalsjefen forteller at han har kontaktet flere andre festivalarrangører som tidligere har hatt Europe på besøk og at han fått de varmeste anbefalinger. 

- Jeg har snakket med folk fra Tons of Rock i Halden, Sweden Rock Festival og Steinkjerfestivalen, og alle er klare på at dette er et band som virkelig leverer, sier han. Med Europe på plass håper Tømmerstock-arrangørene at mange finner vegen til Brumunddal sentrum. 

- For oss er det viktig å ivareta festivalens rocke-image, og dette er et band som forhåpentligvis treffer en enda større målgruppe enn de navnene vi tidligere har hatt, sier Myhren. TNT med Tony Harnell og Europe fronter dermed festivalfredagen 23.6. Lørdag 24.6. er det Admiral P og Kurt Nilsen som som er klare for festivalens hovedscene.

Turnerer med deep Purple i 2017

Europe skal på turne i sommer og er foreløpig klare for seks konserter i Tsjekkia og Storbritannia i tillegg til Tømmerstock-konserten.

Bandet ble dannet i 1979 i forstaden Upplands Väsby, da under navnet Force. I 1982 ble Force meldt på til Rock-SM, svensk mesterskap i rock. I løpet av mesterskapet valgte Force å bytte navn til Europe. 4000 band fra hele landet deltok i Rock-SM, og til slutt var det Europe som vant finalen. Bandet besto da av vokalist og keyboardist Joey Tempest, gitarist John Norum, bassist John Levén og trommeslager Tony Reno.

Førstepremien i Rock-SM var en platekontrakt, og Europe ga ut sitt debutalbum, Europe i 1983. Albumet solgte bra i både Sverige og Japan, hvor singelen Seven Doors Hotel var en Topp 10-hit. Et år senere kom albumet Wings of Tomorrow. På den påfølgende turneen ble keyboardist Mic Michaeli med i bandet, mens Tony Reno fikk sparken på grunn av sin likegyldige holdning til bandet. Hans erstatter var Ian Haugland.

I 1985 spilte Europe inn filmmusikk til ungdomsfilmen On the Loose. Bandet var også med i denne filmen, som seg selv. I slutten av året begynte de innspillingen av sitt tredje album, The Final Countdown. Det ble utgitt i 1986, og solgte i alt 6,5 millioner eksemplarer over hele verden. Tittellåten var første single fra albumet, og var nummer 1 i 26 land. Likevel valgte John Norum på dette tidspunkt å slutte i Europe, fordi han ikke var fornøyd med bandets kommersielle image og stil. Kee Marcello ble ny gitarist i Europe.

I 1988 kom Out of This World, oppfølgeren til The Final Countdown. Albumet solgte over to millioner eksemplarer, men ble sett på som en fiasko i forhold til tidligere salgstall. Etter sitt femte album, Prisoners in Paradise i 1991, valgte Europe å ta en pause et år senere. På nyttårsaften 1999 var Europe samlet igjen for en konsert i Stockholm, men noen ordentlig gjenforening ble det ikke før i 2003, da med John Norum tilbake som sologitarist. Kee Marcello valgte å satse på soloprosjekter istedenfor å komme tilbake til Europe. Etter en comeback-turné i Europa sommeren 2004, kom albumet Start from the Dark. Bandet har gitt ut fire album senere, Secret Society i 2006, Last Look at Eden i 2009, Bag of Bones i 2012 og War of Kings i 2015. Europe spilte på festplassen i Vallset 11.6.2014.

Dunderbeist kommer

Arrangørene kunne samtidig melde at Hamar-bandet Dunderbeist også er klare for Tømmerstock 2017.

- Dunderbeist er et lokalt band som er godt kjent på Hedmarken og resten av landet. I tillegg kommer bluegrass-bandet Ila Auto, Tre Skaller har vi hatt som et nachspielband i alle år, og de er med også til sommeren, sier festivalsjef Myhren. 

Det lokale bandet Adsecula er dessuten klare for Tømmerstock som vinnere av festivalens bandkonkurranse Ubarka i 2016.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke