19. aug
SENT UT: Tooji skal i delfinale torsdag. FOTO. SCANPIX.
 
Tooji i andre delfinale av Eurovision
Baku (NTB-Geir Juell Skogseth): Første delfinale i årets Eurovision Song Contest går av stabelen tirsdag, men Norge har trukket sent startnummer. Dermed skal Norges Tooji først i ilden i andre delfinale torsdag med "Stay".

Publisert: 21.mai.2012 14:29
Oppdatert: -

Tirsdag er det Island, Finland og Danmark som representerer Norden, mens Norge får følge av Sverige på torsdag.
Tooji og resten av den norske delegasjonen har imidlertid vært på plass siden tidlig i forrige uke og har gjennomført to sett prøver i den nybygde Krystallsalen sør i Baku. Innimellom har de også rukket å feire 17. mai i regi av Norges ambassade i Aserbajdsjan.
Norge er ikke blant årets storfavoritter, men i den uformelle avstemningen som avholdes på pressesenteret har “Stay” holdt seg på en femteplass blant de atten deltakerlandene i andre delfinale. De ti sangene som får flest poeng, går videre til hovedfinalen lørdag 26. mai.
To delfinaler
Det er i alt 42 deltakerland i årets Eurovision Song Contest. 36 deltar i de to delfinalene som avholdes tirsdag 22. mai og torsdag 24. mai. Der konkurrerer de om 20 finaleplasser, mens seks land går rett til finalen lørdag 26. mai. Disse består av “de fem store” – Frankrike, Italia, Spania, Storbritannia og Tyskland, og vertslandet Aserbajdsjan.
Landene som må kvalifisere seg er spredt på de to delfinalene for å bryte opp land som tradisjonelt stemmer på hverandre. Dermed er det bare Danmark, Finland og Island som deltar i første delfinale – og kan stemme på hverandre – mens Norge og Sverige deltar i den andre delfinalen. På samme måte er landene på Balkan, landene i det tidligere Sovjetunionen, Hellas og Kypros og flere andre land som vanligvis gir hverandre høye poengsummer splittet opp. Dermed kan vi i Norge bare stemme i andre delfinale hvor vi deltar, mens vi må nøye oss med å være tilskuere til første delfinale tirsdag 22. mai – vi kan ikke stemme på verken Island, Finland eller Danmarks bidrag. Derimot får alle deltakerland stemme i finalen lørdag 26. mai, også de som ikke går videre til finalen.
Bestemødre
Av de atten landene som deltar i første delfinale, er det særlig en gruppe russiske bestemødre som har favorittstempel. Imidlertid tipper også mange at Island, Romania og Hellas går til finale, mens Danmark ligger mer utrygt til og Finland levnes få sjanser i år. Sent tirsdag kveld får vi vite om Norge og Tooji får følge av andre nordiske bidrag enn Sverige, som skal på scenen torsdag 24. mai. (©NTB)
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke