23. aug
Kusvea: Konserten med Haddy Njie søndag ble en flott opplevelse – men kunne ha blitt sett av langt flere.Foto: Geir Vestad
 
Topp program ga ikke uttelling i år
Publikumssvikt: Er hedmarkingen blitt rammet av en overdose Prøysen?

Publisert: 25.jul.2015 08:46
Oppdatert: 25.jul.2015 08:53

Fint arrangement, men for lite folk. Det har vært gjennomgangskommentaren under årets festival. Halvvegs ut i uka kunne festivalsjef og Prøysenhusets leder Hogne Moe konstatere at kveldsarrangementene hadde samlet bare halvparten så mange publikummere som de hadde regnet med. Det bedret seg noe på slutten. Men uten at publikumstallene er endelig klare, og Vamp-konserten på Hoel i kveld ventelig vil trekke opp en del, er det ingen tvil om at festivalen som helhet har blitt klart dårligere besøkt enn det har vært de senere årene.

Å sammenligne med fjorårets jubileumsfestival, er ikke mulig, for den vil ventelig være uslåelig i all framtid. Bare i løpet av de fire første dagene var det 10.000 besøkende, og sluttresultatet endte på minst 15.000. Og det var knapt et eneste arrangement som ikke ble fylt opp.

Men også de siste årene før jubileet var det et kraftig trøkk på festivalen.

Men i år uteble trøkket.

Slo an tonen

Tonen ble anslått allerede første dagen. Arrangøren hadde håpet at 700 skulle komme på Ole Ivars, men det ble bare 250. Allerede da var det flere som klødde seg i huet.

Åpningen av den nye permanente utstillingen «Livets runde» ble heller ingen øyeblikkelig publikumstrekker. Det var ikke akkurat storm da dørene ble åpnet for publikum.

Det ble det heller ikke da årets uteteater «Livets tombola» hadde premiere dagen etter. Det var ikke så mange over hundre som hadde funnet vegen til teaterpremièren. Det tok seg opp etter hvert, men det var nok ventet atskillig mer.

Våknet til slutt

Også kveldskonsertene tok seg litt opp. En svært hyggelig overraskelse var at Mjøsmusikk og Bernt Ola Volungholen på lørdagskvelden samlet like mange som Ole Ivars. Til gjengjeld ble søndagens strålende konsert med Haddy Njie sett av bare rundt 150, og den var så fin at den hadde fortjent minst det tredobbelte.

Men sakte, men sikkert våknet folk. Valkyrien Allstars, Lyden av Prøysen og aller mest Lars Bremnes skapte nærmest gammeldags konsertstemning de siste dagene. Men det tok nesten hele festivalen å komme dit.

Huset fungerer

Om kveldsbesøket sviktet, holdt dagbesøket seg til gjengjeld bra hele uka. Og det viste at det nye huset fungerer godt. Det er den første «normale» festivalen i nytt hus, og det får godt bestått karakter.

Men om den nye utstillingen er egnet til å skape økt interesse, gjenstår å se. Den er fint laget og rommer masse kunnskap om Prøysen. Men med sin store vekt på tekstlesning, er det ikke åpenbart at den vil tiltrekke seg et veldig stort publikum.

Overdose?

Skal en lete etter en forklaring på publikumsnedgangen i år, er det flere som har antydet at det kanskje ble så mye Prøysen i fjor, at folk stadig er mette og ikke tilstrekkelig sultne på mer. Det er i så fall leit om det er slik.

For noe av hensikten med Prøysen-året, var å legge et nytt og bredt grunnlag for økt Prøysen-interesse. Jubileumsåret skulle gi Prøysen posisjonen i folks bevissthet som han har fortjent. Men ble det så mye at det greier seg for en stund?

Nei da, det kan så klart aldri bli for mye Prøysen. Og konserten med Lars Bremnes viste at når den rette artisten treffer sitt publikum, blir det fullt hus i Kusvea.

Arrangøren har med artister navn som Ole Ivars, Haddy og Lars Vaular våget å gå litt utenfor den prøysenske hovedløypa i år. Og når folk har blitt servert så mye Prøysen i alle former og fasonger som de siste par årene, var kanskje ikke nysgjerrigheten på det nye stor nok denne gangen?

Men det blir det neste år. For da er jubileumsåret skikkelig fordøyd og alle vil være sultne på enda mer.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke