24. aug
PÅ HJEMMEBANE: FEIRET: Torill Kove (t.v.) ble feiret av hamarsingene i kulturhuset onsdag kveld. Her sammen med filletante Bjørg Renolen (midten) og Kari Dæhlin, animasjonsfilminteressert (t.h.). – Det er så rørende at mange kom, sa Kove til litt over 100 oppmøtte.Begge FOTO: THOMAS STRANDBY
 
Torill Kove ble feiret
– Å bli invitert tilbake til barndomsbyen er en sånn greie du fantaserer om, sier filmkunstneren og forfatteren Torill Kove. Onsdag kveld ble hun feiret i kulturhuset.

Publisert: 23.aug.2017 22:58
Oppdatert: 23.aug.2017 23:20

Torill Kove (f. 1958) var 21 da hun flyttet fra Hamar. Nå har hun i en årrekke vært bosatt i Montreal i Canada som filmskaper og forfatter.

Men hun har også beholdt kontakten til Norge og Hamar. Blant annet har hun hatt utstillinger både på Vikerødegården og i Kunstbanken.

Denne gangen passet det også å få lagt inn et Hamar-besøk. Det benyttet kommunen seg av for å feire sin Oscar-vinner fra 2007. Da fikk filmen «Den danske dikteren» Oscar for beste animerte kortfilm.

I år har hun utgitt både ny film og ny bok, begge deler med tittelen «Tråder». I anledning Hamar-besøket ble alle hennes fire filmer vist, i tillegg til at hun deltok i programmet Litteraturscena. Det er første gang alle de fire filmene er blitt vist i rekke på samme kveld. Og da var det på sin plass at det skjedde i hjembyen.

Personlig

Med sin forrige film og bok «Moulton og jeg» tok hun et langt skritt i retning det personlige. For handlingen er preget av oppveksten i hjembyen Hamar.

– Det er nok den mest personlige filmen jeg har gjort, sier hun.

– For foreldrene mine var i stor grad slik som foreldrene er i filmen og boka.

Men også i årets «Tråder», med adopsjon som tema, har hun benyttet seg av egne erfaringer.

– «Tråder» er på en måte selvbiografisk, men også abstrakt, sier hun. – For det var jo ikke slik det skjedde.

FILM OM FRIIDRETTSMILJØET?

Og nå har hun et nytt prosjekt på gang, med både film og bok.

– Jeg tror det blir mer politisk og samfunnskritisk enn de foregående, sier hun.

– Det ligger an til å ha noe med kroppssyn for menn og kvinner å gjøre. Kanskje er det noe en blir mer opptatt av når en blir eldre.

– Men jeg tror også det blir mer humor denne gangen. For det var litt tungt å sitte og være så melankolsk som under arbeidet med «Tråder». Jeg slet meg litt ut på det. Så nå vil jeg gjøre det mer humoristisk, og kanskje ikke fullt så innadvendt. Og mer samfunnskritisk, sier Kove, som lovet Einar Busterud å lage en animert film om friidrettsmiljøet i Hamar.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke