25. aug
FORESTILLING: Det er klart for forestillingen «En Hamarkrønike» på Domkirkeodden, med Jonas Kippersund (i midten) som biskop Mogens.
Foto: Geir Ove Andreassen/Domkirkeoddens fotoavdeling
 
Torsdag på Odden: "En Hamarkrønike"
Her er historien om Biskop Mogens, Norges selvstendighetstap og Hamars undergang.

Publisert: 07.nov.2018 16:01
Oppdatert: 07.nov.2018 16:05

Forestillingen «En Hamarkrønike» er en videreføring av fjorårets vandreteater på Odden. I fjor ble det utsolgt, i år satses det på tre forestillinger (en torsdag og to fredag) med mulighet for å selge 150 billetter per forestilling.

I fjor var håpet å trekke hundre til forestillingen. Det kom 650.

Det historiske vandreteateret «En Hamarkrønike» vises på Domkirkeodden torsdag og fredag. 1537 er en heftig tid i norsk og europeisk historie, og Hamar er i sentrum. Reformasjonen er på vei med full styrke til Norge, og landets selvstendighet er under stort press. En etter en trer biskopene i Norge til side for den nye lære, og til slutt står bare biskop Morgens på Hamar igjen som den aller siste.

Biskop Mogens liv og virke i bispegården i Hamar, fra han startet sitt arbeid i 1513 til han dramatisk ble ført bort av danske soldater i 1537 presenteres gjennom årets vandreteater, som er skrevet av Svein Gundersen og Karen Høie.

 

Jonas som biskop

Under vandringen blir det et møte med innbyggere, bønder, munker og kanniker, kardinaler og biskoper, spedalske, straffedømte og andre som bodde i Hamar-kaupangen i 1537.

I de største rollene er Jonas Kippersund som biskop Mogens, Trine Nyhus Lærum som Margrete, jomfru Karines fortrolige, Ole Kristian Thomassen som danskekongens mann Truid Ulfstand og hans sendebud, Åge Pedersøn, spilles av Martin Thorshaug. Jomfru Karine av Grefsheim tolkes av Ranveig Nordbryhn.

 

Mange statister

I tillegg er det flere hovedroller og en mengde statister i alle aldre. Vandrespillet starter ved museumsbutikken og foregår i museumsparken med flere små tablåer og større scener i Aulaen, Borggården og Hamardomen. Publikum anmodes derfor om å kle seg etter været.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke