19. aug
KLAR FOR FLAGSTADSOMMER: Foran fra v: Sentrale aktører når Flagstadtida setter inn blir i år Ingjerd Egeberg, Bernt Ola Volungholen, Inger-Else Hulleman. Bak fra v: Bjørn Simensen og Jarle Flemvåg Foto: Jens Erik Jensrud
 
Traust program
Så ferskt at de ikke engang hadde rukket å brette det var programmet Flagstadfestivalen presenterte i går.

Publisert: 28.apr.2011 07:45
Oppdatert: -
Så ferskt at de ikke engang hadde rukket å brette det var programmet Flagstadfestivalen presenterte i går.
Daglig leder Jarle Flemvåg og debuterende kunstnerisk leder for festivalen, tidligere sjef ved Den Norske Opera, Bjørn Simensen hadde etter beste evne brettet ei håndfull for hand på turen fra trykkeriet til Flagstadmuseet på Hamar, der de foldet det ut for verden i går formiddag. De er flinkere til å snekre program, enn å brette dem, for å si det sånn.
Programmet for Flagstadfestivalen 2011, 16.-19. juni, er assortert og velbygget. Fundamentet er arven fra Kirsten Flagstad, og grunntonen kjennes kjent. Det blir mesterklasse med festivalens høye beskytter, Elizabeth Norberg-Schulz, assorterte konserter med fine musikere og solister, foredrag, dokumentarfilmvisning og alt som hører til. Men ingen revolusjonerende nyheter om store, internasjonale solister, om noen måtte forvente det.

Kunstnerisk leder Bjørn Simensen la vekt på at festivalen både skal være internasjonalt, nasjonalt og lokalt rettet. I år er festivalen tydelig lokalt rettet og med ung profil. Unge musikkstudenter fra innlandet kommer for eksempel hematt og byr på publikumsfrieri på Gregers. Og den er ny av året, for å si det med Prøysen. Gregers seiler inn som ny kulturscene i Flagstadsammenheng. Slik sett åpner Flagstadfestivalen og Hamar Music Festival et samarbeid. På Gregers byr eksempelvis Ung Opera ved Bernt Ola Volungholen, Tone Østli, Gunnar Andor Nieland, Siri Kval Ødegård, Hanne Seem Murbræk og Eivind Kandal på en liten elskovsdrikk av Donizetti lørdag 18. mens fire andre studenter lager Opera på bar à la Underwater Pub på samme scene kvelden før.
To andre nyheter med lokalt snitt er åpningskonserten og avslutningskonsertene. Den første, Mestermøte langs Mjøsa, er ved Eli Kristin Hanssveen, Ragnhild Hemsing, Håvard Gimse og Trond Halstein Moe. Den eneste som ikke er hedmarking eller oppledning av dem er Moe, men han har gjort så mye RingsakerOpera at han regnes som lokal! Avslutningskonserten blir et uvanlig møte: mellom Brahms og Prøysen og flere hedmarkspoeter. Ingjerd Egeberg og Svein Erik Brodal leser poesi av hedmarksforfattere mellom satsene av Brahms' Ein Deutsches Requiem i Vang Kirke. Det kirkemusikalske storverket framføres av Trond Halstein Moe, Janne Berglund, kammerkoret Collegium Vocale, Vest-Oppland kammerkor og Kringkastingsorkesteret, under ledelse av Olav Henzold,

Nesten lokal, siden han er fra Dalerna, er også Jussi Bjørling, som feires med ikke mindre enn seks tenorer, i Hamardomen lørdag kveld. Tenorene er av god internasjonal blanding: to nordmenn, en danske, en islending og en kineser! Thomas Ruud, Henrik Engelsviken, Markus Petterson, Gardar Thor Cortes, Peter Lodahl og Gong Gong Yinjia. Har du ikke bakoversveis fra før à la Jussi, så får du det her, når de slår til med sekstett, med Nessun Dorma spesielt arrangert av Helge Evju, i anledning kvelden. Feiringen av Jussi Björling blir slik den store internasjonalt pregete begivenheten i programmet.
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke