23. aug
To av tre: Kjersti Eliassen og Frithjof Hoel på Kunstbanken. Roddy Bell var dessverre ikke til stede. De tre har separatutstillinger på Kunstbanken fra 19. januar til 3. mars.
 
Tredelt og uttrykksfylt
Med tre utstillingsåpninger, er det mye å se på Kunstbanken lørdag. Krig, natur og reaksjon – med mye mellom linjene.

Publisert: 18.jan.2019 15:35
Oppdatert: 18.jan.2019 15:42

På lørdag åpner en tredelt utstilling på Kunstbanken. Frithjof Hoel, Kjersti Eliassen og Roddy Bell fyller rommene med malerier, tegninger, installasjoner og bilder.

Ulike uttrykk

– Fordelen ved å stille ut sammen, er at det utvider uttrykkene og opplevelser ved kunsten, sier Christel Sverre, kunstfaglig medarbeider ved Kunstbanken.

– Disse kunstnere er veldig ulike i uttrykk og hva de vil formidle, men jeg synes at de tilfører hverandre noe, fortsetter hun.

HA tok en sniktitt på utstillingen torsdag formiddag – og slo av en prat med kunstnerne.

Frithjof Hoel

I den store og lille salen ved Kunstbanken, henger en rekke tegninger av morbide, filleskutte ansikter sammen med malerier av soldater og krigsmateriell fra første verdenskrig. En del tekst, foto og video er også representert ved Frithjof Hoels (1953) «Krigsdagbok», basert på Ernst Jüngers forfatterskap og virke.

– I dagens Europa opplever vi en stor sivilisasjonstretthet. Man har blitt desorientert av selvpisking, sier Hoel, som har tatt utgangspunkt i Ernst Jünger fordi hans bøker er fulle av sivilisasjonskritikk, som også er aktuell i dag – hundre år senere.

– Det er mange likheter i kulturpessimismen etter imperienes fall og i dag, forteller Hoel og legger til at motivet er Jüngers skildringer av den store krigens gru og meningsløshet, samt følelsene inni soldaten.

– Men det er samtiden dette handler om, sier han,

Kjersti Eliassen

Nede i bankhvelvet henger godt over hundre akvareller av Kjersti Eliassen (1949).

– De store bildene er malt det siste halvannet året, imens de små er som en innledning til de store, forteller Eliassen, blant de mange akvarellene i utstillingen «Landskaper».

– Det er mye av den samme tematikken som går igjen. Jeg har for eksempel hentet mange motiver fra Roma og plassert de inn i norsk natur. Det er noe med den kulturoverføringen, sier hun.

– Men jeg er mer ute etter stemningen enn det dokumentariske ved natur og landskap. Jeg søker en slags poesi i landskapet, konkluderer Kjersti Eliassen i hvelvet.

Roddy Bell

Roddy Bell (1951) stiller også ut i Oslo, og var derfor ikke til stede på Kunstbanken torsdag formiddag.

– Roddy Bell tar utgangspunkt i «årsak-virkning» begrepet. Utstillingen «Effekten er årsakens skygge» består av 5 fotografiske diptyker og en installasjon med videoprojeksjon. Arbeidene er en visuell utforsking av forholdet mellom årsak og virkning, sier Christel Sverre, kunstfaglig medarbeider i Kunstbanken.

– Årsak er det som framkaller en forandring, bevegelse eller en annen virkning. Fotarbeidene viser ulike prosesser fra årsak til virkning, fortsetter Christel Sverre.

Hvilke elementer i prosessen – og hvilke resultater – er eventuelt logiske, eller ikke?

De tre utstillingene i Kunstbanken er åpne fra 19. januar til 3. mars.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke