19. aug
Førsteplass: Ayla Bonsak fra Storhamar videregående skole.
 
Trekkfuglen
Dagen var grå, dyp grå. Det var blitt oktober, og skyene hadde aldri vært tyngre.

Publisert: 21.apr.2017 22:13
Oppdatert: 21.apr.2017 22:13

Himmelen var som en tikkende klokke, og alle ventet på at den skulle åpne seg i et tordenskrall. Bare de som måtte ut, gikk ut. Og idet det første lynet slo ned i en gran, trakk hun sine første åndedrag i et skrik på Elverum sykehus.

Åtte år senere våknet hun til frokost på sengen og et kyss på kinnet. Med blåbærsyltetøy i munnviken løp hun ned trappen med faren hakk i hel. De skulle ut og prøve bursdagsgaven hennes.

Den røde sykkelen suste igjennom luften, og faren trengte nesten ikke å holde i setet. Hjertet dunket, og det suste adrenalin gjennom kroppen. Ned en bakke og rundt en sving, så var de hjemme igjen og ble møtt i døren av morens kanelboller og kjærlighet.

Så ble hun tolv, og moren bakte ikke lenger kanelboller. Hun og faren padlet kano på Mjøsa, og han fortalte historier fra da han vokste opp. Han hadde bodd på en gård hvor det alltid luktet gjødsel og hestene beitet i solnedgangen. Da de kom hjem, forsto hun ikke hvorfor moren gråt.

Da hun ble tretten, bodde hun to steder og hadde fått hest. Faren så hun bare annenhver helg, og de nye venninnene hennes syntes det var rart at hun ikke fikk lov til å ha besøk.

En kveld gikk hun ut til en rød solnedgang for å ta en ridetur på den store hingsten som hun hadde blitt så altfor glad i. Hun var blitt femten og forsto hvorfor moren ikke lenger tok telefonen når faren ringte.

Hun stanset ved et jorde og så vinden ruske i åkeren, slik at det så ut som et pulserende teppe. Hun tenkte på en dag som denne da de alle hadde vært sammen. Tårene i øyekroken fikk alt til å se tåkete ut, og hun ville bare at alt skulle bli som det var.

En fuktig sommerkveld satt hun i den kalde sanden på Domkirkeodden og lo. Hun var blitt sytten og ville bare vekk. Det var romanse i luften, og hun så på mens de sprudlende venninnene flørtet.

Det lå ølbokser i vannkanten, og flammene fra et bål varmet henne oppover de slitne føttene. Hun hadde ikke snakket med faren på noen uker og moren skulle gifte seg på nytt. Hun så opp mot den klare nattehimmelen og fikk øye på en flokk løvsangere som var på vei sørover.

Feige fugler, tenkte hun, stikker av med en gang været blir kaldere og ting blir vanskelig. Hun var også en trekkfugl.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke