25. aug
 
Triangelguttens liv
Gustav Vigelands fonteneskulptur på Triangelen er Hamars ikke altfor nære slektning av Sinnataggen, og stammer fra en tidlig fase i Vigelands virksomhet.

Publisert: 12.des.2016 18:39
Oppdatert: 12.des.2016 18:39

Etter først å ha blitt plassert på Stortorget i 1899, kom den på plass i Triangelparken. Figuren var plassert på et kapitél av bronse, som i sin tur var plassert på en høy søyle. Til byjubileet i 1949 ble skulpturen flyttet til den nyanlagte Strandgateparken. Det var ved denne anledning at gutten ble løftet av sokkelen, og kapitélet ble skåret av. I forbindelse med byggingen av Triangelgården i 1960-årene, ble skulpturen flyttet tilbake til Triangelparken, men ruvet fortsatt lite i terrenget. Først i 1994 ble kapitélet funnet igjen på kommunens lager. Og takket være fire driftige damen, Hanne Lystad, Inger-Else Hulleman, Hilde Berit Evensen og Karin Nord Syverinsen, kom Triangelgutten etter hvert til heder og verdighet igjen, med både kapitél og søyle.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke